Onderzoek in VS naar hedgefondsen

Amerikaanse financiele autoriteiten doen onderzoek naar transacties van ongeveer zes op Wallstreet actieve financiele firma's met hedgefunds hebben gesloten. Hedgefunds zijn uiterst speculatieve fondsen die veelal met geleend geld opereren.

Dit heeft het Britse blad Financial Times vanmorgen gemeld. Volgens de Financial Times heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), toezichthouder op de beurs, de boekhouding van de bedrijven onderzocht. Het zou om de grootste onderzoek naar de relatie tussen bedrijven en hedgefunds gaan.

De actie kan de weg vrijmaken voor reglementering van de fondsen of verscherping van het toezicht op transacties tussen hen en andere ondernemingen. Nu kunnen hedgefondsen nog vrij opereren, omdat ze niet onder het banktoezicht vallen.

Het onderzoekt van de SEC richt zich volgens de Financial Times op transacties tussen juni en september. Dat is de periode waarin het Amerikaanse hedgefonds Long Term Capital Management (LTCM) in moeilijkheden kwam. LTCM kon slechts ternauwernood van de ondergang worden gered door tussenkomst van de Federal Reserve (het Amerikaans stelsel van centrale banken). De Fed dwong particuliere banken LTCM overeind te houden, omdat anders het hele Amerikaanse financiele stelse in gevaar had kunnen komen. Het was de eerste keer dat de centrale-bankautoriteiten tot zo'n actie besloten. LTCM opereerde met geld van kapitaalkrachtige beleggers op de ondoorzichtige markt voor afgeleide financiele producten (derivaten) en op onzekere markten als Rusland.

Het onderzoek zou deel uitmaken van een bijdrage van de SEC aan de werkgroep van de Amerikaanse president over financiele markten. Ook de Federal Reserve, de Commidities Futures Trading Commission en het ministerie van Financien zullen rapporteren. Volgens een functionaris van de New Yorkse Federal Reserve wordt gekeken naar hoe banken hun risico's van leningen aan hedgefunds schatten.