`Officiele' coffeeshop gaat dicht

De gemeentelijke coffeeshop Paradox in Delfzijl is gisteren wegens een financieel tekort van 100.000 gulden met onmiddellijke ingang gesloten. De coffeeshop werd ruim twee jaar geleden geopend en diende als experiment om op gecontroleerde wijze softdrugs te verkopen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de sluiting van Paradox voor een groot deel te wijten aan de concurrentie van een andere coffeeshop in de stad. De omzet van Paradox bleef te laag en de kosten van het personeel drukten te zwaar op de begroting. Het personeel wordt ontslagen.

De gemeente en het openbaar ministerie hebben verschillende malen geprobeerd om de andere coffeeshop in Delfzijl, New Generation, tot sluiten te dwingen. Maar de bestuursrechter in Groningen heeft dat verhinderd. Delfzijl overweegt nog om in beroep te gaan bij de Raad van State, maar omdat een uitspraak lange tijd zal vergen, is voorlopig besloten om Paradox te sluiten.

De gemeente participeerde in de Stichting Paradox om via een gecontroleerde verkoop van drugs de overlast in de Groningse havenstad terug te dringen. De coffeeshop huisde in een pand dat door de gemeente werd verhuurd. In totaal heeft Delfzijl een krediet van een ton aan de stichting verstrekt. Het college van burgemeester en wethouders voelde er niet voor om het krediet nog verder te verhogen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de kans groot dat de 100.000 gulden die in Paradox is gestoken “zal worden afgeschreven'.

De gemeente vindt niet dat het experiment van gecontroleerde verkoop door de sluiting nu volledig is mislukt. “We hebben veel voorlichting gegeven op scholen over drugsgebruik en we hebben toch voor jurisprudentie in het drugsbeleid gezorgd', aldus de woordvoerder van de gemeente.

Bussum begon in december 1992 een soortgelijk project voor gecontroleerde verkoop van softdrugs met coffeeshop Piramide. In Bussum zijn verder geen coffeeshops. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er in Bussum geen financiele problemen.