Microsoft verliest in zaak over gebruik software Sun

Microsoft mag het besturingsprogramma Windows 98 en de browser Internet Explorer voor surfen op Internet niet meer leveren in zijn huidige vorm. Het bedrijf moet de onderdelen die zijn gebaseerd op de Java-software van Sun binnen 90 dagen veranderen.

Die voorlopige uitspraak heeft een federale rechter gisteren gedaan in de rechtszaak die Sun Microsystems heeft aangespannen tegen Microsoft. Sun klaagde Microsoft aan wegens schending van een licentieovereenkomst uit 1996 voor het gebruik van de computertaal Java. Ronald Whyte de federale rechter, loopt met het verbod vooruit op de rechtszaak zelf. Hij oordeelde dat Sun de rechtszaak “waarschijnlijk zou winnen'.

Microsoft maakt in zijn eigen programma's gebruik van Java maar heeft de software zodanig veranderd dat zij alleen nog voor Windows en aanverwante software geschikt is. Java is juist een programmeertaal die op allerlei verschillende computersystemen moet werken. Whyte eist dat Microsoft stopt met het `exclusief maken' van Java.

De uitspraak is een klap voor Microsoft dat ook al onder vuur ligt in Washington in een grote mededingingszaak. Sun en Microsoft zijn aartsrivalen en de respectieve topmannen, Scott McNealy en Bill Gates, laten niet na om sneren naar elkaar uit te delen als ze de kans krijgen.

Hoewel de twee lopende rechtszaken tegen Microsoft niet direct met elkaar in verband staan, zal een werknemer van Sun in Washington getuigen tegen Microsoft. Justitie zal de verklaring gebruiken om aan te tonen dat Microsoft zich schuldig maakt aan misbruik van zijn macht.

    • Lucas Ligtenberg