MICHIEL BRAAMS BENTJE BRAAM

Toen hij vorig jaar de VPRO/Boy Edgarprijs kreeg uitgereikt, in Villa VPRO in Hilversum, speelde Michiel Braam in Villa VPRO onder meer met een Nederland-Brits kwintet. Op de lessenaar stond het `Tweede Koelboek' dat net als het eerste verwijst naar de muziek van de legendarische Lennie Tristano (1919-'78).

Soms houdt Braam op deze cd - het hele concert plus een stuk van een eerder concert - zich net als deze grootmeester in de melodische transformatie bezig het het omkleden van bekende standards. Zo valt in het snelle `2KB02' met veel fantasie het `All of Me' te ontdekken.

Van Tristano's strengheid in de leer is bij Braam echter niets aanwezig. Er wordt uitgelaten gemusiceerd en bij vlagen zelfs hevig geswingd, onder anderen door drummer Martin France. Tristano zou dit hebben verboden zijnde overbodige `ruis'. Wie zich een Tristano voorstellen kan, die quatre mains speelt met Cecil Taylor, zal aan Playing the Second Coolbook veel plezier beleven, ook dankzij de gespierde lyriek van de saxofonisten Frank Gratkowski en Iain Ballamy.

De stukken op Monk Materials, het tweede deel van deze dubbel-cd, speelde Braam zeven jaar eerder op de Groningse JazzMarathon met bassist Wilbert de Joode en slagwerker Michael Vatcher.

Doordat hij veel weglaat van de noten die Thelonious Monk bedacht, zullen deze interpretaties vooral aanslaan bij luisteraars die hun Monk-brevet al jaren hebben.

    • Frans van Leeuwen