Meer verzuim depressieve werknemers; Resultaat twee onderzoeken

Depressieve werknemers verzuimen vaker en langer dan werknemers met andere psychische problemen of lichamelijke ziekten. Dat blijkt uit twee onderzoeken waarvan de resultaten gisteren bekendgemaakt zijn.

Volgens een onderzoek van de Katholieke Universiteit Brabant en de Depressie Stichting, onder ruim 4.200 werknemers van vijf uiteenlopende bedrijven, heeft ruim 11 procent van de werknemers depressieve klachten (13,2 procent van de vrouwen, 8,3 van de mannen). Een op de zes depressieve werknemers geeft aan het afgelopen jaar meer dan zes weken te hebben verzuimd.

Volgens het zogenoemde Nemesis-onderzoek, dat over een periode van enkele jaren de psychische problemen van 7.000 mensen bestudeert, is 6 procent van de werknemers depressief (4 procent van de mannen en ruim 7 procent van de vrouwen).

De verschillen in de cijfers tussen beide onderzoeken zijn het gevolg van verschillende definities van het begrip `depressief'.

Uit het Nemesis-onderzoek blijkt verder dat 9 procent van de werknemers kampt met (alcohol)verslaving en ruim 10 procent met angststoornissen als fobieen.

De kans op depressie is het grootst onder werknemers met weinig opleiding en een laag inkomen. Depressieve werknemers, en onder hen vooral vrouwen, geven het werk vaker de schuld van hun klachten dan werknemers met andere psychische klachten. Ook zitten depressieve werknemers vaker en langer thuis. Overigens hebben niet-werkenden veel meer psychische problemen dan mensen met een baan.

Onderzoeker R. Bijl van het Trimbos-instituut in Utrecht, uitvoerder van het Nemesis-onderzoek, noemt het “schandalig' dat de oorzaken van ziekteverzuim niet beter worden geregistreerd.

In veruit de meeste gevallen wordt geen diagnose gesteld. Waar dat wel gebeurt, registreert het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) alleen `psychische afwijkingen', zonder onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld depressie, angst en alcoholverslaving.

Dit maakt het volgens onderzoeker Bijl moeilijk het ziekteverzuim dat hiervan het gevolg is goed te bestrijden.