Le Pen kan FN blijven aanvoeren; Ondanks veroordeling

Jean-Marie Le Pen kan voorlopig het Front National blijven leiden, ondanks zijn veroordeling in hoger beroep. Als hij in cassatie gaat, kan hij volgend jaar de Franse lijst van extreem-rechts voor de Europese verkiezingen aanvoeren en kandidaat zijn voor het presidentschap in 2002.

Le Pen stond terecht wegens grove handtastelijkheden jegens een socialistisch Kamerlid, Annette Peulvast, tijdens de campagnes voor de Kamerverkiezingen van 1997. In eerste instantie was hij veroordeeld tot twee jaar onverkiesbaarheid als volksvertegenwoordiger. In hoger beroep werd daar een jaar van gemaakt. De voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden bleef gehandhaafd.

Le Pen sprak vanmorgen van `publieke moord', maar het vonnis pakte gunstiger uit dan hij had kunnen vrezen. Hij wil namelijk absoluut de tweede man van het Front National, Bruno Megret, beletten om zijn plaats in te nemen.

Megret heeft openlijk aangekondigd de Europese lijst van het Front National te willen leiden als Le Pen dat van rechtswege belet zou worden - Le Pen had voor de zekerheid zijn vrouw Jany al naar voren geschoven.

Niet bekend

Als Le Pen in cassatie gaat, kan hij de Europese lijst aanvoeren. Verondersteld wordt dat hij zijn cassatieberoep volgend jaar intrekt zodra die verkiezingen voorbij zijn. Dan kan hij zijn nu verlaagde straf van een jaar onverkiesbaarheid ondergaan, en op tijd weer verkiesbaar zijn voor de presidentsverkiezingen van 2002. Op die manier houdt hij zijn rivaal zo lang mogelijk op een afstand.

Tegen Le Pen loopt in Duitsland nog een rechtszaak wegens aanzetten tot rassenhaat. Het Europees Parlement heeft zijn parlementaire immuniteit al opgeheven opdat hij in Munchen berecht kan worden.