INTERNATIONALE BEURZEN

FRANKFURT - De Deutsche Aktien Index (DAX), de graadmeter van de Frankfurter beursstemming, steeg vanochtend een half procent naar 4.728,30 punten. De bankensector profiteerde van de renteverlaging in de Verenigde Staten. Dresdner Bank klom 4 procent, Deutsche Bank 1,5 procent en HypoVereinsbank werd 3,3 procent meer waard. Het aandeel Deutsche Telekom verloor 2,6 procent nadat de bestuursvoorzitter van het concern had gezegd dat de verlaging van de beltarieven een grote negatieve invloed zou hebben op de nettowinst.

De koers van Hoechst daalde 1,7 procent. Beleggers boden aandelen in dit fonds aan in reactie op de tegenvallende resultaten over het derde kwartaal die het chemieconcern gisteren presenteerde . Volgens handelaren staat de koers van Hoechst ook onder druk omdat het concern niet reageert op geruchten over een fusie met de Franse branchegenoot Rhone-Poulenc.

LONDEN

De Britse beurskoersen daalden vanochtend met gemiddeld een procent. Het Amerikaanse rentebesluit was gisteren en eergisteren al verwerkt in de koersen. Slechte cijfers uit de detailhandel bepaalden het sentiment op de London Stock Exchange. Beleggers waren verder in afwachting van een verklaring die het farmacieconcern Glaxo Wellcome zal gaan afleggen. Het aandeel verloor 0,85 procent van zijn slotkoers van gisteren.

PARIJS

De CAC-40-index, die de stemming op de Franse effectenbeurs weergeeft, won vanochtend 0,6 procent op 3.622 punten. Het Amerikaanse rentebesluit en geruchten over fusies in de bankensector voerden de koersen van deze financiele waarden op. Societe Generale steeg 4,1 procent, Paribas 2,3 procent en BNP 1,2 procent. De koers van Axa steeg 2,4 procent na geruchten over een bod van de verzekeraar op de Britse branchegenoot Guardian Royal Exchange.

Het aandeel Euro-Disney steeg 3 procent in waarde na melding van een nettowinststijging van 34 procent over het afgelopen boekjaar.

TOKIO

De koersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vandaag flink hoger gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 186,23 punten (1,3 procent) tot 14.599,23.

Beurshandelaren schreven de opgaande lijn vooral toe aan koersstijgingen op de termijnmarkt. Ook de renteverlaging in de Verenigde Staten had een positief effect.

NEW YORK

Wall Street is gisteren met verlies gesloten, ondanks de verlaging van de rente in de Verenigde Staten. De Dow Jones-index daalde met 24,97 punten (0,28 procent) tot 8.986,28 en kwam daarmee weer onder de grens van 9.000.

Het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rente voor de derde keer in zeven weken te verlagen had in eerste instantie wel een positief effect, ook al was het geen verrassing. Vooral financiele fondsen als American Express, J.P. Morgan, BankAmerica, Merrill Lynch en Citigroup veerden krachtig op. Maar beleggers besloten al snel winst te nemen. De index van de schermenbeurs Nasdaq verloor 0,9 procent op 1.878,52 punten.