Een stoere tante; KEA BOUWMAN 1903-1998

Ze tenniste nog in een lange rok en met een keurige sjaal om het hoofd in een tijd, waarin Suzanne Lenglen hartstochtelijk streed voor emancipatie van de (sport)vrouw. Bijna zeventig jaar voordat Richard Krajicek Wimbledon won, veroverde Kea Bouman in 1927 de open Franse titel.

Zij was de eerste Nederlandse, die een van de vier belangrijkste toernooien van het jaar op haar naam schreef. Bouman overleed vandaag zes dagen voor haar 95ste verjaardag en vier dagen na haar voormalige dubbelpartner Henk Timmer.

De finale in Parijs, tegen de Zuid-Afrikaanse Gwen Peacock, was met 6-2 en 6-4 snel beslist. Bouman zegevierde niet op Roland Garros. De deelnemers speelden voor de laatste keer op de banen van Stade Francais in St. Cloud. Een jaar later verhuisde het circuit naar het Bois de Boulogne, waar het Stade de Roland Garros verrees. De tennisster uit Delden had uitstekende herinneringen aan Parijs, waar ze drie jaar eerder bij de Olympische Spelen een bronzen medaille veroverde. Samen met Henk Timmer werd ze derde in het gemengd dubbelspel.

In 1929 won ze op Roland Garros het damesdubbel met de Spaanse Lily de Alvarez. Het gravel de entourage, de mensen, het beviel haar goed. “Ik kon altijd goed overweg met het Franse publiek, ik was voor hen een cheval blanc, dat wil zeggen een van hun favorieten', zei ze eens. Bouman speelde graag dubbelpartijen met de tenniscracks uit de jaren twintig, zoals `Musketier' Jean Borotra, Davis Cup-winnaar en Wimbledon-kampioen. In het enkelspel stond ze ondanks haar titel in de schaduw van grootheden als Suzanne Lenglen en Helen Wills.

Bouman was een stoere Twentse tante en dat sprak ook uit haar tennis. Ze speelde secuur vanaf de baseline en was ongelofelijk vast. Bouman hield weinig over aan de sport. Op steun van de tennisbond hoefde ze nauwelijks te rekenen. “Kort voor Wimbledon werd je voor een centrale training in Den Haag verwacht en dan oefende je tegen een muurtje. Dat noemden ze bondstraining', zei ze.

Een andere carriere ambieerde ze niet. Een aanbod voor een rol in een Hollywood-film sloeg ze gedecideerd af. Boumans loopbaan eindigde abrupt. Bij een toernooi in Brussel werd ze plots door twijfel overvallen. “Wat doe ik hier eigenlijk?', vroeg ze zich af. Ze trouwde kort daarna met Europees roeikampioen Alexander Tiedemann, een Zwitser. Het tennis bleef ze volgen. John McEnroe was later haar favoriet.