Dokter mag beslissen over aftreden Takeshita

Het is ook op hoge leeftijd moeilijk om vrijwillig afscheid te nemen van de macht, en daarom heeft het 74-jarige Japanse parlementslid Noboru Takeshita, voormalig premier, zijn politieke lot maar in handen gelegd van een bevriende arts.

“Zodra ik zelf niet weet dat ik aan het dementeren ben, ben ik echt aan het dementeren. Ik geef jou een verklaring dat ik uit de politiek stap in bewaring, [als jij vaststelt dat ik aan het dementeren ben] dan hoef je alleen nog maar de datum in te vullen.' Dit citaat tekent de krant Asahi vandaag op uit de mond van Takeshita.

Bij onderhandelingen afgelopen zomer over het aanpakken van de financiele sector, beklaagde het jonge LDP-parlementslid Nobuteru Ishihara zich over bemoeizuchtige oude bazen die geen verstand van zaken hebben. De Japanse politiek zit vol met dergelijke oude bazen als Takeshita, die achter de schermen een stevige vinger in de pap willen blijven houden.

Takeshita is nog lang niet het oudste parlementslid. Die eer komt toe aan de 90-jarige Kenzaburo Hara, LDP-parlementarier sinds 1945. Ook zit nog een aantal andere ex-premiers in het parlement, die in leeftijd boven Takeshita uitstijgen, zoals huidig minister van Financien, Kiichi Miyazawa (79 parlementslid sinds 1954), Yasuhiro Nakasone (80, sinds 1946).

De reden dat deze mannen zo lang blijven zitten is, simpel gezegd, dat een vertrek direct het einde van hun politieke bestaan inhoudt. Takeshita is hoofd van de grootste interne partij-factie van de LDP, een rol die hij heeft te danken aan het zorgvuldig opbouwen van relaties van afhankelijkheid met jongere politici, ambtenaren en zakenlieden. In die functie heeft Takeshita een grote invloed op de benoeming van de partijvoorzitter, automatisch de partijkandidaat voor het premierschap. Premier Keizo Obuchi is grenzeloos impopulair, maar hij is lid van Takeshita's factie en heeft zijn benoeming uitsluitend te danken aan interne machtspolitiek.