Directie NOB dringt aan op snelle privatisering

De verzelfstandiging van het Nederlands Omroepproductiebedrijf (NOB) moet binnen driekwart jaar haar beslag krijgen. Dit maakte algemeen directeur A. Huijsmans vandaag bekend op een persbijeenkomst.

Snelheid is volgens Huijsmans geboden opdat iedereen binnen het bedrijf weet waar hij of zij aan toe is. Langdurige onzekerheid over het lot van het NOB kan onzekerheid veroorzaken, meent de directeur. Hij refereerde daarbij aan het gesteggel rond Roccade het automatiseringsbedrijf waarvan de aandelen nog steeds in handen zijn van de staat.

Het NOB-management gaat het liefst in zee met een of meerdere investeerders uit de financiele sector. Een beursintroductie is niet uitgesloten, maar heeft niet de voorkeur van de directie in verband met het turbulente beursklimaat.

Naar aanleiding van de forse winstdaling in 1997 en de stagnatie op de binnenlandse tv-markt drong het omroepbedrijf in mei nog aan op uitstel van de verzelfstandiging. De regering stuurt echter aan op snelheid. Het NOB zag de winst in 1997 dalen van 41,2 tot 19,9 miljoen gulden. De onderneming heeft 2100 werknemers in dienst. (ANP)