Debuut Van Hintum en Van Nistelrooy

Marc van Hintum en Ruud van Nistelrooy debuteren vanavond in het Nederlands elftal tegen Duitsland. Twee debutanten, twee geboren Ossenaren, twee verschillende generaties. Linksback Van Hintum (Vitesse) is 31, schaduwspits Van Nistelrooy (PSV) pas 22.

Bondscoach Frank Rijkaard kijkt niet naar leeftijden of reputatie. Hij kiest voor de speler in vorm en houdt tegelijkertijd vast aan de speelwijze die hij met Oranje voor ogen heeft. Van Hintum dankt zijn debuut aan de blessures van Bogarde en Numan. Al zou hij na vandaag nooit meer het Oranje-shirt dragen, dit kunnen ze hem niet meer afnemen. Die ene cap achter zijn naam zet hem voor eeuwig in de voetbalannalen van het Nederlands elftal. Drie jaar geleden leek zijn profloopbaan troosteloos te eindigen. Wegens een chronische liesblessure waren de formulieren voor een afkeuringsprocedure al ingevuld. De WAO leek dichterbij dan de eredivisie. Kort daarvoor hadden PSV en Feyenoord nog belangstelling voor hem getoond.

Tijdens een revalidatieperiode van dertien maanden in onder meer Zeist vocht hij zich terug naar zijn oude niveau. Vorig seizoen nam Vitesse Van Hintum over van Willem II en verliet hij voor het eerst Brabant. Vanavond moet hij vermoedelijk Mario Basler van Bayern Munchen afstoppen. Om die reden zal Rijkaard links achterin voor een echte back hebben gekozen en schuift Phillip Cocu ten opzichte van de interlands tegen Peru en Ghana naar de middenlinie waar hij in het centrum gezelschap krijgt van Clarence Seedorf en verder wordt geflankeerd door Marc Overmars (links) en Jeffrey Talan (rechts).

Ook de andere debutant Ruud van Nistelrooy kan verbaasd achterom kijken. Ruim een jaar geleden speelde hij met FC Den Bosch nog in de eerste divisie. Bij Heerenveen dwong hij een contract af bij PSV. Die transfer van achttien miljoen maakte hem in een klap multimiljonair, want hij ontving met zijn zaakwaarnemer twintig procent van de vergoedingssom. Bij zijn vertrek wenste Heerenveen-coach Foppe de Haan de Brabantse spits het allerbeste, maar hij vroeg zich tevens af of hij de mentale druk van de absolute top aan kon.

Om die reden had De Haan hem geadviseerd nog een korte periode verder te rijpen in Friesland. Van Nistelrooy, die kennelijk nog weleens had aangetoond dat spanning zijn spel soms negatief beinvloedde, durfde deze kans echter niet aan zich laten voorbijgaan. Hij werd door PSV gekocht voor de toekomst, maar hij greep zijn kans door de blessure van Luc Nilis.

Als enige bleef Van Nistelrooy constant presteren in het zwalkende elftal van Bobby Robson. Zelfs werkte hij zich op tot de koploper van de topscorerslijst. In het duel met Ajax maakte hij nog eens duidelijk het hoogste niveau aan te kunnen. Misschien komt de vriendschappelijke confrontatie met Duitsland voor hem desondanks te vroeg. Hij speelt vanavond enigszins in de luwte achter de diepste spits Patrick Kluivert.

Ook voor de jeugdige bondscoach Frank Rijkaard vormt deze wedstrijd een aardige testcase. Na de vrijblijvende ontmoetingen tegen Peru en Ghana zal hij nu pas echt een proeve van bekwaamheid afleggen. Gezien zijn visie op het voetbal ziet de samenstelling van het elftal er tamelijk logisch uit. Pas als het tijdens de wedstrijd tegenzit zal hij moeten aantonen wat hij waard is als coach op het allerhoogste niveau.

De ontmoetingen tussen Nederland en Duitsland zijn altijd beladen. Zelf ging Rijkaard op het WK van 1990 tegen de oosterburen over de schreef door Rudi Voller in het gezicht te spuwen. Coach en spelers wilden gisteravond op een persconferentie na de training in het Parkstadion van Gelsenkirchen van geen grimmige sfeer weten.

Rijkaard: “Wij hebben respect voor de prestaties van Duitsland en beschouwen deze wedstrijd als een sportief hoogtepunt. Buiten het sportieve vlak zijn er totaal geen andere gevoelens.' Aanvoerder Frank de Boer sloot zich hier bij aan.

“Het is net als bij Ajax-Feyenoord. Het publiek en de mensen er omheen kloppen het op.' En Clarence Seedorf: “De tegenstellingen tussen de Nederlandse en de Duitse voetballers heb ik altijd gezien als een gezonde rivaliteit. Haatgevoelens zijn er totaal niet. Die leven hoogstens bij buitenstaanders, niet bij de spelers.'

    • Erik Oudshoorn