Beursbedrijf AEX verlaagt tarieven

Beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) verlaagt per 4 januari zijn tarieven voor optie- en effectentransacties. Hiermee wil AEX zijn concurrentiepositie tegenover beurzen in andere landen van de Economische en Monetaire Unie verbeteren.

De verlaging betreft de tarieven die het beursbedrijf oplegt aan `toegelaten instellingen'. Dat zijn banken, commissionairs, market makers of floor brokers die in opdracht van beleggers of voor eigen rekening op de effecten- of optiebeurs handelen. Of beleggers daarmee goedkoper uit zijn op de beurs hangt af van de financiele instellingen. Grote banken als ABN Amro en ING konden vanochtend nog niet zeggen of zij hun klanten lagere tarieven gaan berekenen.

De tariefsverlaging voor optietransacties op de AEX-index en FTSE Eurotop-100-index is met 50 procent het grootst. Optiehandelaren die vanuit hun eigen kantoor via een computerverbinding op de beurs handelen (off-floor traders) betalen straks 33 procent minder voor hun aandelen- en aandelenindextransacties. AEX maakt transacties op de effectenbeurs voor alle partijen 2 procent goedkoper. Op de agrarische termijnmarkt worden de tarieven met 10 procent verlaagd. Ook het bewaren van effecten door AEX wordt goedkoper.