Baan weer hard onderuit op beurs

Het aandeel Baan heeft vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs opnieuw een diepe koersval meegemaakt. De koers van het softwareconcern daalde met 17,3 procent (4,40 gulden) naar 21 gulden. Vooral Amerikaanse beleggers boden hun stukken op de beurs aan.

Volgens handelaren reageerden zij op de verwachting van zakenbank Salomon Smith Barney dat de koers van Baan op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq wel eens zou kunnen terugvallen tot vijf dollar (circa 9,40 gulden). De zakenbank wijst erop dat dit rapport al weken oud is. Amerikaanse beurshandelaren waren van mening dat enkele grote professionele beleggers er pas gisteren kennis van hebben genomen.

Gisteren werd bekend dat de voor dit najaar geplande aandeelhoudersvergadering van Baan is uitgesteld. Het concern wil hierop geen toelichting geven. Eerder dit jaar werden publicaties van resultaten uitgesteld wegens problemen met de boekhouding.

Baan was een uitzondering op een neutraal Damrak. De toonaangevende AEX-index verloor bij lage omzetten 2,96 punten op 1.052,37 punten. Vroeg in de ochtend werd een stand van 1.065 punten bereikt.

De renteverlaging waartoe gisteren in de Verenigde Staten is besloten had weinig effect. Volgens handelaren was die de afgelopen dagen al in de koers verwerkt.

In Amsterdam was vandaag opnieuw sprake van lage omzetten. “Het lijkt wel of het einde van het jaar al in zicht is', aldus een handelaar.

Veel verwachten handelaren niet meer van dit jaar. De meest onzekere factor is of en vooral wat institutionele beleggers nog doen voor zij hun boeken over 1998 sluiten.

In de financiele sector nam ING het voortouw met een winst van 2,40 op 105,80 gulden. Aegon en Fortis volgden met een winst van 1,50 op respectievelijk 187,50 en 127,70 gulden. ABN Amro zag zijn koers met twee dubbeltjes stijgen naar 38,10 gulden.

Ook Philips ondersteunde de markt. Het elektronicafonds stond laat in de ochtend met een winst van 2,90 op 122,50 gulden.

Akzo steeg 1,30 naar 72,10 gulden en uitgever VNU met 1,20 naar 65,70.

KPN behoorde tot de grote fondsen die verlies leden. Het telecomaandeel verloor 1,70 op 72,30. Ook bij fondsen als CSM, Getronics en Hunter Douglas liepen de verliezen op tot boven de gulden.

Elders op de aandelenmarkt viel Samas op. De kantoorinrichter kwam met een hogere winstverwachting. Dit maakte echter weinig indruk. De koers daalde met twee kwartjes naar 34,50.