`Asiel voor Ocalan als hij geweld afzweert'

Terwijl naar schatting tienduizend Koerden gisteren een vreedzame mars door Rome hielden als steun voor de gearresteerde PKK-leider Abdullah Ocalan, heeft premier Massimo D'Alema gezegd dat Ocalan politiek asiel in Italie kan krijgen als hij het geweld afzweert. D'Alema zei in reactie op kamervragen dat Italie er niets voor voelt om een terroristische basis te worden.

Maar het afzweren van geweld door de Koerdische Arbeiderspartij PKK is volgens hem een te grote kans om te zoeken naar een oplossing voor het probleem van de Koerden om die ongebruikt te laten.

In een reactie op Turkse onvrede over de Italiaanse opstelling herinnerde D'Alema eraan dat Italie jarenlang “heeft geleden' toen leden van de linkse Rode Brigades in de jaren zeventig en tachtig politiek asiel werd verleend in Frankrijk. Maar toch dacht niemand eraan Frankrijk geen rechtsstaat te noemen, zei D'Alema.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Fischer, in Rome voor de West-Europese Unie maakte duidelijk dat Duitsland geen uitleveringsverzoek zal indienen. Er liep ook een Duits arrestatieverzoek tegen de PKK-leider. “Dit is een zaak tussen Italie en Turkije', zei Fischer. “De zaak-Ocalan biedt de kans voor een politieke oplossing voor het probleem van de Koerden in Turkije.'

Duizenden Koerden, vanuit heel Europa naar Rome gekomen, onderstreepten met een mars door Rome het verzoek om politiek asiel van Ocalan. Als reactie op de welwillende opstelling van Italie riepen ze regelmatig Viva l'Italia. Vannacht is een nieuwe boot met Koerdische asielzoekers aangekomen in het zuiden van Italie. Het schip bracht 178 Koerden naar het Siciliaanse stad Portopalo di Capopassero.