APEC wil financiele hervorming; Geen steun voor Mahathir

De jaarlijkse APEC-top is vanmiddag in Maleisie besloten met een oproep van de 21 aangesloten landen voor urgente hervormingsmaatregelen voor het mondiale financiele systeem.

Maar de APEC-landen komen naast een bescheiden serie voorstellen niet met concrete maatregelen voor crisisbestrijding. De Maleisische premier Mahathir Mohamad, die het tweedaagse informele economische forum van de 21 Aziatische landen en landen rond de Stille Oceaan voorzat, las vanmiddag de slotverklaring voor waarin de APEC-leiders voorstellen doen om de economische malaise in de wereld, die ruim zeventien maanden geleden begon in Zuidoost-Azie, beter onder controle te krijgen.

APEC wil onder meer herziening van de wijze waarop internationale agentschappen voor kredietwaardigheidsbeoordeling opereren. Veel Aziatische landen hebben geklaagd over de harde jurering van instellingen als Moody's en Standard & Poor's die de kredietwaardigheid van landen als Thailand Maleisie, Indonesie en Zuid-Korea terugschroefden. Volgens de APEC-landen beperkte dat de landen in hun herstel van de economie.

Mahathir noemde de top een succes, maar analisten wezen op het gebrek aan concrete daadkracht van het forum. Een Australische analist verwees naar de diplomatieke twist tussen Maleisie en de VS na opmerkingen van vice-president Al Gore die steun uitsprak voor anti-regeringsdemonstraties. “Toch moeten we ook niet al te somber zijn want dat al deze leiders bij elkaar zitten werpt hoe dan ook vruchten af.'

Mahathir slaagde er niet in zijn visie nadrukkelijk in het slotdocument te verwerken. Hij wil i striktere controles opde financiele markten, met name in de valutahandel. Maleisie introduceerde begin september kapitaalcontroles om zijn eigen munt te beschermen tegen verdere daling. De slotverklaring van APEC rept wel over de zorgen over de macht van valutaspeculanten, maar gaat niet in op Mahathirs ideeen.

In de slotverklaring staat verder dat APEC beter zicht wil creeren op de korte kapitaalstromen in de wereld. Verder wil het landenforum een werkgroep opzetten die zich moet buigen over de wijze waarop investeringsbanken werken. Ook moet deze studiegroep kijken naar de transparantie waaronder de speculatieve hedgefunds kunnen opereren. APEC wil tevens in samenwerking met de private sector een internationale task force ontwikkelen die zich gaat bezighouden met schuldenproblematiek en risico-controle. Ook roept APEC op tot versterking van de sociale zekerheidstelsels.

    • Max Christern