Adviseurs somberder over Duitse economie

De economische groei in Duitsland zal volgend jaar flink vertragen. Volgens de zogenoemde Vijf Wijzen, de economische adviesraad van de regering in Bonn, moet er in 1999 rekening worden gehouden met 2 procent groei na 2,75 procent dit jaar.

Dit schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt. De adviesraad, onder voorzitterschap van professor Herbert Max, overhandigt de jaarlijkse prognoses woensdag in Bonn voor de eerste keer aan de nieuwe bondskanselier Gerhard Schroder.

De adviesraad is negatiever over de Duitse economie in 1999 dan andere deskundigen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) houdt in haar dinsdag verschenen Economic Outlook rekening met 2,2 procent, Duitse onderzoeksinstellingen een maand geleden zelfs met 2,3 procent groei.

Volgens de Vijf Wijzen is vooral de Aziatische crisis debet aan de Duitse groeivertraging. Deze zal volgend jaar pas echt doorwerken op de economie. In het tweede helft van dit jaar zijn de gevolgen voor de Duitse export al te merken, aldus de raad.

De adviseurs zijn ook pessimistisch over de Duitse werkloosheid. Die zal niet veel dalen, wat tot gevolg heeft dat de werkloosheid volgend jaar gemiddeld 10,8 procent bedraagt. Dit is een domper voor de Duitse regering omdat zij meer werkgelegenheid hoog op de agenda heeft staan.

Kritiek heeft de adviesraad op de belastinghervormingen van de roodgroene coalitie. De in het vooruitzicht gestelde belastingverlagingen zijn voor de ondernemingen te vaag, terwijl ze door het afschaffen van vele aftrekposten erg worden getroffen, aldus de Vijf Wijzen. (DPA)