ACTUALITEITEN

B&W. Scheidend CDA-voorzitter Helgers praat onder andere over de kritiek op zijn rol in de afwikkeling van het vertrek van Jacques de Milliano uit de Kamerfractie. Ned.3, 19.25-19.55u.

Nova. Aandacht voor het verbod van de extreem rechtse partij CP `86 en een reportage over de voor- en nadelen van het gebruik van spuitbusjes met pepergas. Ned.3, 22.32-23.02u.

DOCUMENTAIRES

Life is like a box of chocolates. Nieuw jongerenprogramma waarin jongeren vertellen over hun ervaringen, bezigheden en drijfveren. Met o.a. de 17-jarige Johan Lindeman die paranormaal begaafd blijkt te zijn. Ned.1, 18.27-18.57u.

Veldpost Europa. Portretten van mensen uit minder welvarende wijken van Lille, Manchester, Berlijn, Sevilla en Eindhoven. Vanavond o.a. Frankie uit Eindhoven die een bar heeft gebouwd in de garage van zijn moeder en mrs. Knight uit Manchester die zich ondanks haar blindheid prima redt. Ned.3, 19.55-20.30u.

Behind closed doors. Serie over kloostergemeenschappen met vandaag de monniken van de abdij van Mount Saint Bernard die zich vrijwillig alle wereldse genoegens ontzeggen en gezworen hebben hun klooster nooit meer te verlaten. BBC2, 20.30-21.00u.

Werken aan werk. Film over het personeel in de visverwerking van Urk. Urkers houden vast aan hun tradities en beschouwen alle mensen van buiten Urk als `vreemden'. Ned.3, 21.00-21.25u.

How did they build that. Aandacht voor de boog in de Romeinse bouwkunst die werd toegepast in aquaducten, arena's en badhuizen. Ook in de middeleeuwen was de boog prominent aanwezig in kathedralen. Discovery, 21.00-21.30u.

Kaap de Goede Hoop. Aandacht voor rolstoeldansen, multicultureel vrijwilligerswerk in Groningen en het laatste deel in de serie over mannen en gezondheid met vandaag aandacht voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Ned.3, 21.25-21.55u.

The ladyboy story. Herhaling van de documentaire over zeventig transseksuelen die permanent in een hotel-bordeel ergens in Thailand wonen en werken.

Jane Snijders, de maakster van de documentaire, en zelf ook transseksueel, woonde een maand lang binnen deze hechte leefgemeenschap. Ned.1, 22.03-22.51u.

Het derde oog. De radicale Ummah zijn moslims die geloven dat de moslimwereld de totale confrontatie met het Westen aan zal moeten gaan. Hun argumenten trekken vele jonge moslims. Tegelijkertijd zijn er ook signalen van een nieuwe reformistische islam die met het Westen wil samenwerken. Belg.2 23.15-0.05u.

INTERVIEWS

Teevee studio. Architect Cees Dam kijkt terug op de afgelopen tv-week. Ned.1, 23.35-0.10u.

SPORT

Voetbal. Verslag van de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Nederland. Veronica, 20.15-22.05u.

KUNST

C land. 350 jaar geleden werd de vrede van Munster getekend en kwam er een eind aan de tachtigjarige oorlog tussen Spanje en Nederland. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam daarom een `mega-tentoonstelling' met Spaanse kunstschatten. Ned.3, 20.30-21.00u.

Zeeman met boeken. In deze aflevering bespreken Nelleke Noordervliet, Xandra Schutte en Maarten Doorman onder leiding van Michael Zeeman de volgende nieuw verschenen boeken: Master Georgie van Beryl Bainbridge; Another world van Pat Barker; Schaamte van Bergljot Hobaek Haff; De Koffer van Isabel Marie en Stilte in oktober van Jens Christian Grondahl. Ned.3, 23.23-0.14u.

FILM

. Out of Rosenheim / Bagdad Cafe (Percy Adlon, 1987, W-Duitsland). Zie Film-vooraf. Duitsl.1, 20.15-22.00u. & morgen, 10.06-12.00u., tweetalig.

Turtle Beach (Stephen Wallace, 1991, Australie). Als mislukt beschouwd nauwelijks uitgebracht drama waarin Australische verslaggeefster Greta Scacchi haar ouderlijke plichten en journalistieke objectiviteit uit het oog verliest ten gunste van bekommernis om in Maleisie belaagde Vietnamese bootvluchtelingen.

RTL5, 20.30-22.05u.,met reclame.

. Sense and Sensibility (Ang Lee, 1995, VS). Actrice Emma Thompson kreeg Oscar voor scenario van nauwgezette visualisering van Jane Austens gelijknamige licht-satirische zedenroman over de trouwlustige zusjes Dashwood. Taiwanese regisseur Lee brengt ode aan het groengolvende zuidwest-Engelse landschap en aan de interieurs van zeven National Trusthuizen en verkiest net als Austen, stijlvol amusement boven memorabele romantiek. Met Thompson als de oververantwoordelijke Elinor en Kate Winslet als de impulsieve Marianne. Belg.2, 20.30-22.45u.

Carry on Camping (Gerald Thomas, 1969, Engeland). Een van de 29, veelal belegen Carry On-kluchten die regisseur Thomas tussen 1958 en 1978 vervaardigde met een handvol vaste acteurs. BBC1, 0.15-1.40u.

Two Weeks in Another Town (Vincente Minnelli, 1962, VS). Pretenties worden nauwelijks waargemaakt in verfilming van Irwin Shaw's roman, over een getourmenteerde Amerikaanse filmploeg die in Rome een nieuwe productie tot stand tracht te brengen. Met Kirk Douglas, Edward G. Robinson. Duitsl.1, 1.05-2.50u. nagesynchroniseerd.

Percy's Progress / It's Not the Sice That Counts (Ralph Thomas, 1974, Engeland). Vervolg op Percy (1971) is, zo mogelijk nog infantielere klucht. Wereldwijd toegeslagen impotentie blijft een man bespaard. BBC1, 1.40-3.20u.

Morgen wirst du um mich weinen (Alfred Braun, 1959, West-Duitsland). Melodrama. Arme toneelspeler gaat schijnhuwelijk aan met buitenechtelijk zwanger geraakte erfgename. Morgen Duitsl.2, 9.03-10.35u., zwart-wit.