Aanklager Starr wordt nu zelf verhoord

Dick Gephardt, de leider van de Democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden, heeft gisteren gedreigd dat de Democraten het verhoor van onafhankelijk aanklager Kenneth Starr boycotten.

Starr zal morgen verschijnen voor de commissie voor Justitie, die de impeachment-procedure tegen president Clinton leidt. Het Witte Huis heeft een aanbod van commissie-voorzitter Henry Hyde om Starr aan een verhoor te onderwerpen verwelkomd, maar vraagt 90 minuten in plaats van het half uur dat Hyde aanbiedt. De Democraten zijn ook verbolgen dat zij niet betrokken worden bij de voorbereidingen.

Verontrustend voor de Democraten is dat de Republikeinen Starr niet alleen over de Lewinsky-affaire willen ondervragen, maar ook over andere schandalen die hij onderzoekt. Bovendien overwegen de Republikeinen illegale fondsenwerving bij het impeachment-onderzoek te betrekken.

Gisteren stuurde Starr de commissie een nieuwe lading documenten, deze keer materiaal over Webster Hubbell, een oude vriend van de Clintons en een voormalige onderminister van Justitie, die vrijdag door Starr opnieuw in staat van beschuldiging is gesteld. Hubbell is een centrale figuur in het Whitewater-schandaal.

Als de Democraten morgen geen verstek laten gaan, zullen ze Starr naar verwachting scherp ondervragen over mogelijke belangenconflicten toen hij verzocht om uitbreiding van zijn opdracht tot de Lewinsky-affaire.

Starr blijkt voorheen telefonisch advies verstrekt te hebben aan de advocaten van Paula Jones, die Clinton had aangeklaagd wegens seksuele intimidatie. Daarmee zou hij zijn onafhankelijkheid verspeeld hebben.