Zonder onze Ocalan kunnen we niet leven

Uit heel Europa zijn duizenden Koerden naar de Italiaanse hoofdstad Rome gekomen om te betogen voor PKK-leider Abdullah Ocalan en tegen zijn eventuele uitlevering aan Turkije.

“Zonder werk kunnen we leven, maar zonder leider niet.' Feuzi heeft geen moment geaarzeld toen het telefoontje kwam. Hij stapte met een paar andere Koerden in de auto en ging van Frankfurt op weg naar Rome als steun en eerbewijs voor zijn grote leider Abdullah `Apo' OcaLan.

Uit heel Europa zijn ze gekomen, de duizenden Koerden die zich in een bonte mensenmassa hebben verzameld voor het militaire ziekenhuis in Rome. Ze hopen met hun aanwezigheid te voorkomen dat Ocalan die donderdagavond op het vliegveld is gearresteerd, wordt uitgeleverd aan Turkije.

“Ik blijf hier totdat hij is vrijgelaten', zegt Feuzi uit Frankfurt. Anderen vallen hem bij. Memed uit Hamburg wil blijven zolang het nodig is. Zohrei is vrijdag met drie vrienden uit Rotterdam vertrokken. Hij is, net als honderden andere Koerden in Rome in hongerstaking gegaan. “We gaan niet weg voordat hij politiek asiel heeft gekregen', zegt Zohrei.

Sommigen hebben hun winkeltje gesloten, anderen verschijnen simpelweg niet op hun werk, weer anderen hebben vrije dagen geregeld of hadden toch al geen vaste baan. Nu zitten ze op dekens in groepjes met elkaar, te roken en thee te drinken.

Als de zon weggaat en de kille wind zich doet voelen, wordt er gedanst en gezongen om de kou uit de botten te houden, de mannen en de vrouwen apart. 'sNachts slapen ze in de auto.

Het gerucht dat Ocalan na zijn arrestatie naar het militaire ziekenhuis Celio is overgebracht, is al snel ontzenuwd. Hij wordt bewaakt in een kliniek net buiten Rome. Maar de naar schatting vijfduizend Koerden zijn hier gebleven. Er is een groot podium gemaakt dat is versierd met de rode partijvlaggen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK en met enorme foto's van Ocalan.

Af en toe worden er spreekkoren georganiseerd die mede moeten bewijzen dat de PKK overstapt naar politieke strijd. Ocalan moet vrij. Vrede voor Koerdistan. Maar ook: Turkije terroristen.

De regie van deze sit-in is strak en er wordt regelmatig een Viva l'Italia tussen de spreekkoren gestopt. Het komt bij de Romeinen beter over dan de boze commentaren in de Turkse pers dat de Italiaanse hersencellen zijn aangetast door een overdosis spaghetti en chianti.

Vrachtwagens voeren een nieuwe lading verplaatsbare toiletten aan. Op een afstandje kijkt een handvol Italiaanse agenten toe en regelmatig vliegt er een helikopter over. Maar de sfeer blijft rustig. De Koerden hebben een eigen ordedienst ingesteld die iedereen grondig fouilleert.

Een voorman van het Nationale Bevrijdingsfront van Koerdistan (ERNK), de politieke tak van de PKK vertelt tegen journalisten dat dit een historisch moment is.

`PKK-terrorisme een vergissing'

Net als de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie en het Afrikaanse Nationaal Congres ruilt de PKK nu volgens hem de gewapende strijd in voor politieke actie. “Deze bijeenkomst biedt de kans het ware gezicht van onze president te laten zien,' zegt Ali Dogan.

Al eerder had over het plein een boodschap van de grote leider geschald. Amnestie voor iedereen die misdaden tegen het Koerdische volk heeft begaan. Vijftig kilometer verder vertelt Ocalan tegen een rechter die hem ondervraagt, dat hij tegen terrorisme is en dat de terreurdaden van de PKK uit het verleden een vergissing waren.

De Turkse ministers die in Rome zijn voor een vergadering van de West-Europese Unie, zoeken de pers op om te herinneren aan de terroristische aanslagen door de PKK, aan de drugs- en mensensmokkel waarmee deze groep zich financiert.

“Het is een overduidelijk geval van terrorisme. Een terrorist moet worden behandeld als een terrorist,' zegt minister van Buitenlandse Zaken Ismail Cem. “We vragen de uitwijzing van een persoon die de dood heeft veroorzaakt van honderdduizenden onschuldige kinderen.'

Turkije en de Verenigde Staten oefenen forse druk uit om Italie te bewegen tot uitwijzing, maar de meeste uitspraken van Italiaanse zijde wijzen in de richting van politiek asiel. Er ligt ook een internationaal arrestatieverzoek uit Duitsland, maar de Duitsers houden zich stil. Premier Massimo D'Alema heeft gezegd dat Ocalan in ieder geval niet aan een ander land dan Turkije zal worden uitgeleverd. Hij zei dat de keuze gaat tussen uitlevering aan Turkije of politiek asiel in Italie. Het Hof van Appel moet daar een besluit over nemen, aldus D'Alema, die onderstreepte dat er nog geen formeel uitleveringsverzoek is ingediend door Ankara.

D'Alema onthulde dat Ocalan is aangehouden na een Turkse tip. Hij ontkende dat Ocalan met het kabinet heeft onderhandeld over politiek asiel, maar zei dat parlementsleden contact kunnen zoeken met wie ze willen. D'Alema wilde niet ingaan op de vraag of Ocalan een terrorist is. “Maar ik geloof niet dat je de hele zaak van het Koerdische volk kan rubriceren als terrorisme,' zei hij. De uitspraken van Ocalan over een politieke oplossing bieden volgens hem “de mogelijkheid om een uitweg te zoeken uit een dramatisch en bloedig conflict'. Als deze uitspraken bij de sit-in bekend worden, gaan Feuzi Memed, Zohrei en alle anderen staan en schalt er nogmaals Viva l'Italia over het plein.

    • Marc Leijendekker