Voorzitter Hogerhuis zet zijn pruik af

Het Britse staatstheater is weer een rekwisiet armer. De voorzitter van het Hogerhuis, Lord Irvine of Lairg, hoeft zijn traditionele pruik panties, kniebroek en gesp-schoenen voortaan alleen nog te dragen bij grote ceremonien, zoals de opening van het parlementaire jaar door de koningin, volgende week. Met 145 tegen 115 stemmen gaven de Lords hun Chancellor gisteren toestemming om in de dagelijkse vergaderingen voortaan een gewoon pak te dragen, zoals hij eerder deze maand had verzocht.

De voorzitter van de Britse Eerste Kamer moet tijdens debatten soms meer dan tien uur op een reusachtig wijnrood kussen voor de troon zitten dat de Woolsack (wolbaal) heet. “Het dragen van de loodzare pruik is dan een bezoeking', aldus Irvine.

Zoals vaker tijdens een debat waarin de Lords over hun eigen mores spreken, was ook gisteren lastig te zien waar ernst overging in het absurde. Voorstanders zagen het verzoek als een “legitieme modernisering'. Tegenstanders spraken van een “inbreuk op de waardigheid van het ambt', een eerste stap op weg naar het afschaffen van de “te warmen beremutsen van de Guards', of de zoveelste poging van de Labour-regering, waarvan Irvine formeel deel uitmaakt, om de status van de Lords uit te hollen. Maar toen het voorstel was aangenomen, riep een van de Lords in schril cockney: “When is 'e going to get'em off, then?'. Waarna Lord Irvine, die als voorzitter op zijn wolbaal het debat met pruik twee uur zwijgend en zwetend had aangehoord, moest huilen van het lachen.

Overigens moet hij zijn panties nog even aanhouden. De broek die hij gaat dragen is nog niet klaar. Irvine, die eerder in het nieuws kwam doordat hij voor een paar ton historisch verantwoord behang liet aanbrengen in zijn appartement in Westminster, gaat daarvoor immers niet naar Marks & Spencer, maar naar Ede & Ravenscroft, officiele kleermakers van de rechterlijke macht. De kamgaren broek die hij zich daar laat aanmeten doet duizend gulden.