Turkse zakenleven waarschuwt Italie

Invloedrijke Turkse ondernemers en ondernemersorganisaties dreigen dat de handelsbetrekkingen tussen Turkije en Italie ernstige schade ondervinden als de leider van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) Abdullah Ocalan, die donderdag in Rome werd aangehouden, niet aan Ankara wordt uitgeleverd. Italie is een van de belangrijkste handelspartners van Turkije.

Ankara importeerde vorig jaar voor 4,3 miljard dollar uit Italie terwijl de Turkse export naar Italie 1,3 miljard dollar bedroeg. In een gemeenschappelijke brief aan de Italiaanse Kamer van Koophandel onderstrepen vooraanstaande Turkse ondernemersorganisaties dat ze “hun economische en commerciele relaties met Italie opnieuw willen bekijken en zelfs bereid zijn een boycot van Italiaanse producten te ondersteunen als Rome niet bereid is Ocalan aan Ankara uit te leveren'.

De aanvankelijke euforie in Turkije over de arrestatie van Ocalan donderdagavond op het vliegveld van Rome, slaat steeds meer om in irritatie over de gematigde opstelling van politici in Italie met betrekking tot de PKK en voorman Ocalan. Ankara vreest dat de PKK door Rome in de gelegenheid wordt gesteld om het imago van terreurorganisatie om te buigen in dat van een politieke organisatie, die voor de erkenning van de Koerdische identiteit strijdt.

In Turkije, waar de officiele lijn is dat de Koerden niet worden onderdrukt, maar dat het land met Koerdische terreur kampt, wordt juist onderstreept dat Ocalan een brute leider is van een organisatie die zich in de afgelopen jaren heeft ontpopt tot de belangrijkste handelaar in verdovende middelen en mensen in Europa en die zich bovendien op grote schaal bezighoudt met afpersing, zowel in Turkije als in Europa.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fischer en zijn Turkse collega Cem hebben elkaar in de marge van een bijeenkomst van de Europese defensie-organisatie, de WEU, in Rome tijdens een bilaterale ontmoeting gisteren gesproken over de kwestie-Ocalan. Duitsland herbergt honderdduizenden Koerden, onder wie veel anhangers. Fischer heeft tijdens die ontmoeting onderstreept dat de zaak via de justitie zijn beloop moet krijgen en geen hypotheek mag leggen op de Duits-Turkse relaties. Fischer zei ook dat Turkije nu een kans heeft om een oplossing voor de Koerdische kwestie te vinden.

De Belgische minister Derycke zei dat er “natuurlijk informeel over de kwestie-Ocalan is gesproken. Ik denk dat de Italiaanse regering in moeilijkheden zit. Ik heb begrepen dat ze zich aan de juridische kant houden om een politiek besluit te vermijden.'