Test Franse renners

De Franse overheid gaat volgend jaar vijfhonderd wielrenners testen op hun gezondheid. Het besluit is gisteren gevallen als een aanzet tot verscherpte dopingbestrijding. De bond gaat zowel beroepsrenners als amateurs testen.

De renners ondergaan aan het begin van het jaar een algemeen medisch onderzoek en worden gedurende het seizoen nog vier keer gekeurd in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Sport. Alle gegevens worden opgeslagen in het gezondheidsdossier van elke coureur.

Met dit beleid speelt Frankrijk in op de anti-dopingplannen van de wereldwielrenunie UCI. Daniel Baal, de voorzitter van de Franse wielerbond, verklaarde ook het nieuwe wedstrijdreglement van de Tour de France met stricte regels over doping, ten volle te ondersteunen. De Tourdirectie eigent zich voortaan het recht toe ploegen met een lopend dopinggeval de start te ontzeggen.

De laatste Ronde van Frankrijk werd ontsierd door een groot dopingschandaal, toegespitst op de ploegen Festina en TVM. (AFP/ANP)