Sterke vraag naar hoogwaardige huizen

De sterke vraag naar kwalitatief hoogwaardige koophuizen en woonomgeving leidt ertoe dat het aantal dure woningmarktgebieden zich van de Randstad via Midden-Nederland uitbreidt naar Gelderland en delen van van Overijssel en Noord-Brabant.

Dat signaleert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook is de schaarste aan koopwoningen in de regio Amsterdam, Arnhem en Utrecht verder toegenomen. In die gebieden gaan huizen die te koop zijn vrijwel direct van de hand.

De prijs van het gemiddelde koophuis lag met 295.000 gulden in het derde kwartaal iets hoger dan in het tweede kwartaal en was 7,7 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Omdat het vertrouwen van de consument in de economie is afgenomen, verwacht de NVM dat het aantal verhuisbewegingen in het vierde kwartaal afneemt. (ANP)