Qatar krijgt een parlement

Het staatshoofd van Qatar, emir Hamad ben Khalifa al-Thani, heeft gisteren aangekondigd dat hij van plan is ingrijpende democratische hervormingen door te voeren. Het Golfstaatje op het Arabisch schiereiland, dat nu nog een absoluut bewind kent, zou een gekozen parlement en een definitieve (nu nog voorlopige) grondwet moeten krijgen.

Op dit moment is Hamad alleenheerser. Er is een kabinet en een 35 leden tellende Adviesraad die hij kan raadplegen, maar de wetgevende en uitvoerende macht liggen bij de emir. Al in 1995, bij zijn aantreden kondigde Hamad aan democratische hervormingen door te zullen voeren. Een eerste blijk hiervan is het uitschrijven van gemeenteraadsverkiezingen voor februari volgend jaar. Het zal dan de eerste keer zijn dat de Qatarezen naar de stembus mogen. Als alle voorgenomen veranderingen doorgaan, is Qatar samen met Jemen het enige land op het Arabische schiereiland met een democratische signatuur.