Pensionhoudster krijgt zes jaar en tbs voor twee moorden

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 53-jarige Anjumse pensionhoudster M. van der E. vanmorgen veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en tbs wegens dubbele moord. Er was in hoger beroep twaalf jaar tegen haar geeist. De rechtbank veroordeelde haar eerder tot acht jaar cel met tbs wegens doodslag en medeplegen van doodslag, na een eis van vijftien jaar. Zowel het openbaar ministerie als de verdachte ging in hoger beroep.

Het hof acht bewezen dat Van der E., die altijd is blijven ontkennen vorig jaar Louw de Jong (26) en Hermanus Sonnemans (38) om het leven heeft gebracht. Beide stoffelijke overschotten werden eind december vorig jaar gevonden op het terrein van haar pension in het Friese Anjum. Zowel haar kostganger De Jong als haar `bodyguard' Sonnemans sloeg ze met een moker de schedel in.

Volgens het hof kunnen de feiten Van der E. slechts in sterk verminderde mate worden toegerekend, omdat zij aan een psychotische stoornis lijdt die haar geweten heeft aangetast. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum omschrijven haar als een persoon met ambivalente gevoelens ten opzichte van mannen en met een afkeer van autoriteiten. De kans op herhaling van agressieve delicten zou groot zijn.

Het motief voor de moorden is deels financieel gewin, meent het hof. Na de dood van Sonnemans liet Van der E. zijn uitkering op haar rekening overmaken en de dag na De Jongs dood vroeg ze diens vriendin de pincode van zijn giromaatpas. Ook de hennepkwekerij op zolder zou ze uit geldelijk gewin hebben opgezet.

De 27-jarige medeverdachte P.H. uit Dokkum werd conform de eis veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens het verbergen van het lijk van Sonnemans. Samen met Van der E. gooide hij het lichaam in een kuil in de achtertuin van het pension. Onzeker is of het slachtoffer op dat moment nog leefde. Volgens het hof heeft H. eraan meegewerkt “een moord, een zeer grove schending van het menselijk leven te verheimelijken'. Dat H. onder psychische druk van Van der E. zou hebben gehandeld - als hij niet meehielp zou zij hem de schuld geven en als persoon met een strafblad zou H. meer verdacht zijn dan zij - werd door het hof verworpen.