Ontruiming kraakpanden in Amsterdam; Verkeer ondervindt hinder

De Amsterdamse politie heeft vanmorgen met twee pelotons van de mobiele eenheid zes gekraakte panden ontruimd. Later op de dag zouden nog enkele woningen in de Haarlemmerstraat worden leeggehaald. Het verkeer werd gehinderd, vier tramlijnen zijn omgeleid.

De politie was van plan elf panden te ontruimen, maar enkele bleken al leeg te zijn en van een was de juridische procedure nog niet afgerond.

Bij de ontruiming van een blok huizen door krakers `Ome Willem' genoemd op de hoek van de Willemsparkweg en de Van Baerlestraat bekogelden de krakers publiek en politie met verfbommen. De politie zette een waterkanon in. Het huisraad was in de vroege ochtend al op straat gegooid. De mobiele eenheid verschafte zich toegang tot het pand met een hoogwerker en een container. Daarna was het snel rustig. Vier krakers, drie mannen en een vrouw, werden gearresteerd omdat ze hadden geweigerd de politie binnen te laten.

Even daarvoor wisten krakers te ontkomen bij de ontruiming van een pand in de Ten Katestraat in Amsterdam-West. Bij het voormalige bejaardenonderkomen Danielhuis in de Daniel Stalpertstraat de Dikke Daan leek het even uit de hand te lopen toen sympathisanten van de krakers stoeptegels uit de straat begonnen te halen. De politie wist dit echter in de kiem te smoren. De ontruiming verliep vervolgens zonder problemen. De krakers hebben in een jarenlange juridische procedure geprobeerd de handelwijze van de eigenaar aan de kaak te stellen, omdat die een veel te hoge hoge huur zou vragen. De eigenaar wil het pand renoveren en hier luxe appartementen bouwen. Hier werden zeven aanhoudingen verricht.

Het publiek keek de ontruimingen met enige verbazing aan. “Kraken is toch uit', vroeg een hoogblonde vrouw aan de Willemsparkweg aan een agent. Toen de vier arrestanten uit `Ome Willem' werden gehaald stond eigenaar C. den Braven van het koffiehuis aan de overkant commentaar te leveren. “Is die al 16?' “Ach, dat zijn toch allemaal kinderen'.

Zijn zaak was ook licht getroffen door verfbommen. Den Braven had nog wel afgezien van het barricaderen van zijn zaak om de krakers niet uit te lokken met verf te gaan gooien. De krakers hadden de omwonenden wel gewaarschuwd. Op een briefje hadden ze geschreven dat de eigenaar dure appartementen wilde bouwen. “Huizen worden met een verbouwing gereed gemaakt om er grof geld uit te slaan. Mensen met normale inkomens worden verdreven uit het centrum. Wat voor stad dit in de toekomst op gaat leveren mag u zelf raden.'