Nedcar drukt productie met 5.700 auto's

Autofabriek Nedcar in het Limburgse Born vermindert de geplande productie in de wintermaanden omdat de afzet tegenvalt. De maatregel heeft geen gevolgen voor de omvang van het personeelsbestand of voor de salarissen. Dat heeft een woordvoerster van het bedrijf gisteren meegedeeld.

Deze maand zal de productie “iets lager' liggen en in december zal “belangrijk minder' worden geproduceerd. In totaal lopen ongeveer 5.700 auto's minder van de band dan voorzien. Ook in de eerste maanden van volgend jaar kan de productie achterblijven bij de planning. De vraag naar de in Born geproduceerde Mitsubishi Carisma en de Volvo's V40 en S40 blijft volgens Nedcar wat achter als gevolg van de orkaan Mitch en de financiele crises in Azie, Rusland en Zuid-Amerika.

De afzet van de onlangs geintroduceerde Mitsubishi Space Star groeit. De productie van dit nieuwe model in Bron is volgens de woordvoerster echter niet voldoende om de `dip' op te vangen.

Daarom is besloten alle aanvragen van het personeel voor vrije dagen en ATV-dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar te honoreren. Op die vier werkdagen ligt de productie stil. Daarnaast vervallen in december drie vrijdagavonddiensten. Nedcar kan per dag 1200 auto's maken, op een vrijdagavond bedraagt de productie 300 stuks.

Nedcar verwacht dit jaar niettemin een productierecord te vestigen met 245.000 tot 250.000 auto`s. Vorig jaar waren dat er 197.000 en vier jaar geleden nog maar 92.000. De capaciteit van de fabriek groeit nog steeds. Volgend jaar verwacht het bedrijf 280.000 auto's te produceren: 230.000 Carisma's en Volvo's V40 en S40, en 50.000 Space Stars. Van dit laatste model zullen er dit jaar 15.000 worden gemaakt.

President-directeur C. Dewulf van Nedcar heeft gisteren overleg gevoerd met ondernemingsraad en vakbonden over de productieplanning voor 1999. Nedcar gaat ervan uit dat de productie het komend jaar na een zwakke start zal aantrekken. De directie probeert daarom afspraken met het personeel te maken waardoor bij een tijdelijk verminderde vraag korter wordt gewerkt en later, als de vraag aantrekt, langer.