Massaal geld ingezameld voor Midden-Amerika

Nederlanders zamelen massaal geld in voor de slachtoffers van de orkaan Mitch in Midden-Amerika. Het ingezamelde bedrag wordt geschat op 20 miljoen gulden en loopt nog dagelijks op.

“Het is een soort kinderen voor kinderen', zegt M. Smid. Met kinderen van zes tot elf jaar uit de Grote Visserijstraat in Rotterdam maakte ze kijkdozen voor bejaarden uit de buurt. Maar geld inzamelen voor de slachtoffers van de orkaan Mitch in Midden-Amerika was even belangrijker. De kijkdozen worden nu bij opbod verkocht. De opbrengst gaat naar kinderen in Corinto, de Rotterdamse zusterstad in Nicaragua.

Ook in andere steden worden stedenbanden aangehaald en wordt er geld ingezameld voor de slachtoffers van Mitch. De televisie-actie van vorige week, die ruim 16 miljoen gulden opbracht, was voor vele Nederlanders slechts een startschot om geld te storten.

Zo wordt er volgende week in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht een benefietconcert gegeven voor hulp aan zusterstad Leon. Denise Jannah en Henk Westbroek zullen optreden. Als de hele zaal vol zit, levert dat 85.000 gulden op. De Utrechtse gemeenteraad zou volgend jaar bij de zusterstad op bezoek gaan. Dat gaat niet door, het geld voor de reis wordt nu geschonken aan Leon. Utrechtse ambtenaren wordt bovendien gevraagd eenmalig een uur salaris af te staan.

De Overijsselse gemeente Brederwiede schiet ook te hulp. Met de ervaringen van de wateroverlast in de eigen streek net achter de rug besloot de gemeente een gulden per inwoner te doneren. Leiden doet hetzelfde. Enkele Rotterdamse ambtenaren hebben besloten dit jaar geen kerstpakket te accepteren, maar in plaats daarvan geld te storten op het nationale gironummer. In Delft konden kinderen op de markt geld geven of een wens formuleren. En de gemeente Eindhoven moet inmiddels reserves aanspreken, omdat met de belofte al het ingezamelde geld te verdubbelen de 67.000 gulden uit het Eindhovense rampenfonds op is.

En daklozen uit Den Bosch hebben samen 250 gulden gegeven.

Ook bedrijven zijn in de weer voor slachtoffers van de orkaan. Overal in het land worden sponsorlopen gehouden. Koerier DHL heeft vliegtuigen ingezet voor de distributie van hulpgoederen naar de getroffen gebieden, supermarkt C1000 verkoopt samen met Neuteboom Koffiebranderij speciale koffie en UNOX schenkt 10.000 gulden.

De Stichting Hulporganisaties (SHO) wil nog geen schatting geven van het totale bedrag dat Nederlanders inmiddels hebben verzameld, omdat de acties nog tot 1 december doorgaan. Dan zal minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) het ingezamelde bedrag verdubbelen.

Het Landelijk Beraad Stedenband Nederland-Nicaragua schat het ingezamelde bedrag inmiddels op 20 miljoen gulden. Daarvan is 674.000 gulden geschonken door gemeenten met een stedenband met een stad in Midden-Amerika. R. van der Hyden, secretaris van het beraad, zegt “tevreden te zijn' met de opbrengst. Hij verwacht dat het bedrag uiteindelijk zal neerkomen op 50 miljoen, na de verdubbeling door minister Herfkens.