Libanon trekt weer aandacht Israeliers

Het sneuvelen van drie Israelische soldaten gisteren in de `veiligheidszone' in Zuid-Libanon heeft voor de geschokte Israeliers de aandacht even afgeleid van de Palestijnse problematiek. Tevens werden bij deze aanslag, die door de Libanese moslim-fundamentalistische beweging Hezbollah werd opgeeist, vier soldaten gewond, van wie er twee zeer ernstig. De Israelische televisie zond gisteravond door Hezbollah opgenomen en van de Libanese tv opgevangen beelden uit van de aanslag. Volgens Israelische militaire kringen werd de explosieve lading langs elektronische weg tot ontploffing gebracht toen de Israelische patrouille passeerde. Het incident speelde zich af op slechts 300 meter van de grens met Israel, op nog geen 30 meter van een zwaar verdedigde militaire positie. De soldaten hadden deze positie even eerder verlaten toen ze door de bom werden verrast.

Sedert begin dit jaar zijn 19 soldaten en een Israelische burger in de guerrilla-oorlog met Hezbollah in Zuid-Libanon gedood. Met cijfers toont de krant Ha'arets vandaag aan, dat de militaire successen van Hezbollah tegen het Israelische leger en de door Israel gecontroleerde Zuid-Libanese militie van generaal Antoine Lahad groter zijn dan die van Israel tegen Hezbollah. Sedert juli dit jaar verloor Hezbollah vijf strijders. In dezelfde periode werden acht Israelische soldaten en twaalf soldaten van de Zuid-Libanese militie tijdens botsingen met Hezbollah-eenheden en door bomaanslagen gedood.

De aanslag van gisteren is ook in die zin een zware tegenslag voor het Israelische opperbevel dat Hezbollah-strijders erin slaagden de explosieve lading zo dicht bij de grens met Israel bij een grote militaire positie te plaatsen. In militaire kringen wordt van een fiasco gesproken.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteren onder zware druk van premier Netanyahu nogmaals gezegd dat vrede met Israel een strategische Palestijnse beslissing is. Netanyahu dreigde gisteren de uitvoering van het akkoord van Wye Plantation op te houden nadat Arafat had gezegd het recht te hebben na 4 mei 1999, wanneer het akkoord van Oslo afloopt, een Palestijnse staat uit te roepen. Netanyahu nam gisteren in een regeringsverklaring ook aanstoot aan de uitspraak van Arafat dat de Palestijnen het recht om in Jeruzalem te bidden, met geweren zullen verdedigen. De Knesset, het parlement, zal vanavond met een grote meerderheid het akkoord van Wye Plantation goedkeuren. De oppositionele Arbeidspartij zal terwille van de vrede de regering Netanyahu in dezen steunen.