Leider Soedanees verzet doelwit van aanslag in Kenia

Ruzie binnen de Zuid-Soedanese verzetsbeweging SPLA heeft geleid tot een aanslag op SPLA-leider John Garang in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Bij de vandaag bekend geworden aanslag op Garangs huis, zaterdagnacht, kwam een lijfwacht van de SPLA-leider om het leven. Tevens is er gevochten rond een SPLA-kantoor in Nairobi.

De aanvallers blijken aanhangers te zijn van de afvallige commandant Kerubino Kuanyin Bol. Kerubino liep enkele jaren geleden met zijn manschappen over van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) naar de regering in de Soedanese hoofdstad Khartoum. Eerder dit jaar sloot hij zich weer aan bij het SPLA. Kerubino ambieerde een hoge functie binnen het Soedanese regeringsleger en toen hij deze niet kreeg, keerde hij zich tot Garang, met wie hij vijftien jaar geleden het SPLA oprichtte. Binnen het SPLA bleef er groot wantrouwen tegen hem bestaan en toen Kerubino ook binnen de verzetsbeweging niet de hoge post kreeg die hij wenste, begon hij te overwegen opnieuw over te lopen naar de Soedanese regering.

Volgens bronnen binnen het SPLA zou hij tenminste een keer tevergeefs hebben geprobeerd vanuit SPLA-gebied in Zuid-Soedan te vliegen naar een stad onder controle van regeringstroepen. Uit wantrouwen over Kerubino's motieven vielen SPLA-aanhangers begin vorige week zijn woning in Nairobi binnen en confisqueerden radio-apparatuur waarmee hij contact zou onderhouden met Khartoum.Hoge SPLA-leiders hebben huizen in Nairobi. Kerubino nam wraak en zijn mannen vielen zaterdagnacht de residentie aan van John Garang, die wist te ontsnappen. Er vond een vuurgevecht van een half uur plaats waarbij de Keniaanse politie ingreep. Kerubino en enkele van zijn aanhangers vluchtten vervolgens de ambassade van Zambia in. Kerubino eiste vrije aftocht naar een “veilig land' voor hemzelf en zijn drie echtgenotes, maar toen de Keniaanse autoriteiten dit weigerden verliet hij de Zambiaanse missie met onbekende bestemming.

De ongeletterde Kerubino wordt verantwoordelijk geacht voor de hongersnood in de Zuid-Soedanese regio Bahr el Gazal, waar zijn soldaten - toen ze nog samenwerkten met het regeringsleger - een terreurbewind uitoefenden.

Na zijn terugkeer in de SPLA-gelederen, in februari deden zijn manschappen mee aan een groot offensief in september in de regio Equatoria aan de oostelijke oever van de Nijl. Kerubino's soldaten zouden volgens bronnen in het SPLA tijdens enkele veldslagen zijn gedeserteerd, waarna het rebellenoffensief vastliep.

Behalve interne onenigheid wordt het SPLA benadeeld door de grensoorlog tussen zijn twee steunpilaren Ethiopie en Eritrea. Beide landen zochten de afgelopen weken toenadering tot hun aartsvijand Soedan om zo militair hun handen vrij te hebben bij hun onderlinge militaire conflict. De gewapende Soedanese oppositiepartijen die bases hebben in Eritrea en Ethiopie dreigen slachtoffer te worden van deze toenadering. Het SPLA moest onlangs een kantoor sluiten in het Ethiopische Gambela, aan de Soedanese grens.