Inspecteurs VN weer in Bagdad terug; VS waarschuwen weer

Een week na hun vertrek uit Irak zijn de eerste wapeninspecteurs van de Verenigde Naties weer in Bagdad teruggekeerd. Amerikaanse leiders hebben Irak nogmaals gewaarschuwd dat een nieuwe weigering om met de inspecteurs mee te werken, onmiddellijk gewapenderhand zal worden afgestraft.

Meer dan 80 inspecteurs en medewerkers van de VN-wapencommissie UNSCOM keerden vanochtend per vliegtuig vanuit Bahrein naar Irak terug. Irak schortte de samenwerking met UNSCOM op 31 oktober op, met de mededeling dat deze pas zou worden hervat wanneer de Veiligheidsraad van de VN een aanzet zou geven tot opheffing van het acht jaar oude olie-embargo tegen Irak. Geconfronteerd met Amerikaanse militaire actie keerde het Iraakse leiderschap zaterdag echter op zijn schreden terug en maakte het bekend de samenwerking met de VN onvoorwaardelijk te hervatten.

In Bahrein had UNSCOM eerder op de dag aangekondigd de belofte van Irak de komende dagen te gaan uittesten.“De Iraakse autoriteiten hebben medewerking beloofd', aldus een woordvoerster. “Het is duidelijk dat de komende dagen erg belangrijk worden.' UNSCOM-chef Richard Butler sprak van “Iraks laatste kans' om de waarheid over zijn bewapeningsprogramma's te spreken. De inspecties in Irak worden mogelijk nog vandaag hervat, volgens Butler zijn de inspecties in elk geval morgen weer in volle gang.

De afgezant van VN-secretaris-generaal Kofi Annan in Bagdad, Prakash Shah, zei gisteren in een vraaggesprek dat Irak van nabij in de gaten zal worden gehouden. “Veel leden van de Veiligheidsraad willen dat de Iraakse samenwerking met de inspecteurs wordt getest en aangetoond', zei hij.

De Amerikaanse president Clinton waarschuwde Irak eens te meer dat de VS de volgende keer zonder meer zullen toeslaan als de samenwerking met de VS te wensen overlaat. “De wereld houdt Saddam Hussein in de gaten om te zien of hij zijn woorden door daden laat volgen', zei hij. “Onze strijdkrachten blijven sterk en paraat als hij dat niet doet.'

Ook minister van Defensie William Cohen zei dat dit Saddams laatste kans was. “Hij is meer dan genoeg gewaarschuwd. Ik denk niet dat er nog een waarschuwing nodig is.'

Cohen zei tegen verslaggevers te verwachten dat meer dan 50 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die de laatste dagen naar het Golfgebied zijn gestuurd, op korte termijn naar hun bases in de VS zullen terugkeren. B-52 en B-1 bommenwerpers zullen echter ter plaatse blijven. (AP, Reuters)