Hulp VS en Japan voor landen Azie; Steun voor bedrijfsleven

De Verenigde Staten en Japan hebben de handen ineengeslagen voor een financieel hulppakket ter waarde van circa tien miljard dollar waarmee zij de in diepe crisis verkerende Aziatische economieen willen helpen bij hun herstel.

De miljarden dollars zijn vooral bedoeld als broodnodig krediet voor banken en bedrijven die zwaar lijden onder een enorme hoeveelheid zogeheten slechte schulden. “Dit pakket moet landen helpen nieuw leven te blazen in hun banksector en het kan helpen bij het verwijderen van obstakels die een serieuze herstructurering hier in de weg staan' zei de Amerikaanse vice-president Al Gore gisteren.

Gore maakte het plan bekend tijdens een diner aan de vooravond van de APEC-top in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. “De mondiale crisis is hier in Azie begonnen, het mondiale economische herstel kan en moet ook hier kunnen beginnen', aldus Gore, die in Maleisie president Clinton vervangt die in verband met de Irak-crisis in Washington is gebleven. De helft van het hulppakket komt voor rekening van de VS en zal onder andere bestaan uit leningen van elk een miljard dollar voor de zwaarst getroffen landen in Azie, Indonesie, Thailand en Zuid-Korea. De overige vijf miljard wordt samengebracht door de VS, Japan, de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB).

Het met veel bombarie gepresenteerde plan kreeg gisteren en vandaag in Maleisie een koele ontvangst. “Er zijn de afgelopen maanden nogal wat van dit soort plannen gepresenteerd, maar de follow-up laat vaak te wensen over', zei een analist in Kuala Lumpur vandaag. Ook wijzen analisten op de relatief magere omvang van het hulppakket. “Tien miljard is niet heel substantieel. Thailand kreeg vorig jaar alleen al ruim 17 miljard en de Japanse regering steekt 190 miljard dollar in zijn eigen economie', becommentarieerde een Maleisische analist.

Ook de Amerikanen beaamden dat het initiatief van de VS en Japan in omvang bescheiden is.

“Dit is niet de grote, magische oplossing voor alle problemen waarmee de landen hier worstelen', zei een delegatielid van de Amerikaanse afvaardiging gisterenavond na Gore's speech. Volgens recente schattingen is alleen al honderd miljard dollar nodig voor de herkapitalisatie van banken in Indonesie, Thailand en Zuid-Korea.

Aziatische delegatieleden waren vandaag druk doende meer gegevens los te krijgen over de voorwaarden waaronder de miljarden beschikbaar komen. “We gaan vandaag eens proberen uit te zoeken wat het allemaal inhoudt', zei de Filippijnse president Joseph Estrada vanmorgen voordat hij samen met negentien andere regeringsleiders door de Maleisische premier Mahathir Mohamad ontvangen werd voor de officiele aanvang van de APEC-top (Asia Pacific Economic Cooperation).

De VS en Japan, `s werelds grootste economieen, presenteerden hun hulppakket in de marge van het jaarlijkse overleg tussen Aziatische landen en landen rond de Stille Oceaan over handelsliberalisering en economische samenwerking. De afgelopen dagen draaide het economische forum vooral om een dispuut tussen de Amerikanen en de Japanners over de snelheid en de omvang van eerder voorgestelde liberaliseringsmaatregelen. Het dispuut werd dit weekeinde min of meer geschikt door de discussie over te dragen naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

    • Max Christern