Hoofdpijn na betonschaak in zonetoernooi

Het kwalificatietoernooi in Andorra voor het WK schaken kende een bloedstollende ontknoping. Loek van Wely behoorde tot de prominente slachtoffers. Op de homepage van Dimitri Reinderman staat vrolijker nieuws.

Acht schakers imiteerden afgelopen weekeinde in een hotel in Andorra een sur place op een wielrenbaan om zich te kwalificeren voor een wereldkampioenschap dat voorlopig alleen op papier bestaat. In “een negatieve sfeer waarbij iedereen naar elkaar zat te loeren' meende ook Loek van Wely de noodzakelijke rapidpartijen te kunnen afraffelen. Maar hij struikelde over de laatste horde en verliet groggy de speelzaal. “Ik heb er nog steeds hoofdpijn van.'

Zo timide heeft Van Wely zelden zijn prestaties beoordeeld. Maar de gruwelijke apotheose van het zonetoernooi in Andorra heeft diepe wonden geslagen bij de prominente afvallers voor het WK. Slechts zes plaatsen waren te vergeven en erkende grootmeesters als Van Wely, Jeroen Piket en Joel Lautier zullen ontbreken als het WK volgend jaar (?) in Las Vegas of Elista wordt gehouden. De Nederlanders Friso Nijboer en Dimitri Reinderman overleefden de laatste schifting wel.

Het reguliere toernooi liet al krasse staaltjes van betonschaak zien. Vooral de Engelsman Tony Miles maakte het bont door na drie overwinningen nog slechts aan te sturen op salonremises die 11 of 12 zetten in beslag namen. “Daar was Miles zelf ook niet trots op' vertelt Reinderman. “Toch gunde niemand hem zijn plaatsing voor het WK. Miles heeft niets laten zien. Het is triest dat Piket en Van Wely zijn afgevallen. Maar ze hebben allebei partijen in gewonnen posities nog weggegeven.'

Zo werd het ministaatje in Spanje het decor voor een tragikomedie, waarin onder hoogspanning vrolijk werd geblunderd. “Ik won een partij doordat mijn tegenstander Efimov een incorrect stukoffer bracht', zegt Reinderman. “Dat had hij onder normale omstandigheden niet gedaan.

Piket stond in zijn laatste partij tegen Speelman gewonnen. Beide spelers moesten winnen om bij de eerste zes te eindigen. De spanning moet Jeroen teveel zijn geworden, want met enkele zetten bedierf hij een goed toernooi.'

Ook Van Wely was zichzelf niet. Zijn klaagzang: “Ik was huizenhoog favoriet voor het rapidtoernooi, zeker omdat zes van de acht grootmeesters zich zouden plaatsen voor het WK. Maar de angst om te verliezen overheerste. Ik kan mezelf wel voor de kop slaan dat ik me net als de andere deelnemers heb beperkt tot remiseschuiven. Ik heb tegen mijn natuur in geschaakt en mijn speelstijl verloochend. Ik stond in mijn laatste partij tegen Magem dik gewonnen tot ik met enkele dweilzetten alles verknoeide. Het zal lang duren voor ik van deze klap ben hersteld.'

Vorig jaar stal Van Wely nog de show op het WK in Groningen. Met zijn plaats in de kwartfinales verdiende de 25-jarige Tilburger bovendien 100.000 dollar. Nu mogen Nijboer en Reinderman - met Jan Timman die op grond van zijn rating rechtstreeks wordt geplaatst - een greep doen naar de jackpot, al weet niemand nog waar die staat. Het maakt Dimitri Reinderman niet uit. “Las Vegas schijnt nog steeds in de markt te zijn voor het WK. Maar Elista lijkt me ook leuk', zegt de 26-jarige Amsterdammer.

Reinderman maakte furore op het Hoogovens-toernooi door met veel flair de Open groep te winnen, waardoor hij in januari mag aanschuiven bij de elite. Ondanks zijn internationale doorbraak beschouwt Reinderman zich niet als een professionele grootmeester. Hij werkt halve dagen voor een Internet-provider en het schaken neemt op zijn homepage geen prominente plaats in. Surf naar www.dimitri.demon.nl en Reinderman neemt je mee naar zijn indrukwekkende collectie platen en cd's (van Aerosmith tot De Zingende Fresia's), waarbij hij tevens een lijst van goedkope platenzaken in Nederland heeft aangelegd.

Maar niets over zijn helletocht in Andorra. “Daar valt ook weinig positiefs over te zeggen', klinkt het schuchter. “Ik ben niet echt tevreden over het niveau dat ik heb laten zien, ook niet in de partijen die ik heb gewonnen. Ik sta bekend als een sluwe schaker die zich vooral goed kan instellen op zijn tegenstander. Daar heb ik ook in Andorra mijn voordeel mee kunnen doen. In de rapidpartijen gaf ik in een gewonnen stelling tegen de Fransman Bauer zomaar een toren weg. Daarom moest ik winnen van Magem en dat is gelukt. Maar vergeet niet dat ik in Andorra veel zwakke tegenstanders heb ontmoet. Op het Hoogovens-toernooi mag ik al blij zijn wanneer ik niet als kop van Jut fungeer.'

Remiseschuiven kost Van Wely deelname aan WK

    • Robèrt Misset