Hoechst splitst, noteringen in New York en Frankfurt

Het Duitse chemieconcern Hoechst gaat zich opdelen in twee bedrijven die elk een notering aan de effectenbeurzen Frankfurt en New York krijgen. Het grootste deel van zijn industriele chemie-activiteiten onder wordt ondergeracht in het nieuw te vormen bedrijf Celanese AG. Onder Hoechst AG blijven vallen de sectoren gezondheid, agrarische en veterinaire producten en voeding.

Een forse reorganisatie met als doel alleen op het zogeheten terrein van de `life sciences' actief te blijven werd vier jaar geleden al ingezet. Er zouden negen bedrijven worden gevormd, die alle naar de beurs zouden worden gebracht en vervolgens zouden met name de chemie-bedrijven worden afgestoten.

De splitsing in twee grote bedrijven waar elk van de negen in wordt ondergebracht blijkt nu “de directste, snelste en gunstigste manier om ons doel, het omvormen van Hoechst tot een concern in life sciences te bereiken,' zo zei Hoechst-topman Jurgen Dormann vanochtend bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Over een eventuele fusie met het Franse Rhone Poulenc Rorer wilde hij geen mededelingen doen. De onderneming gaat zich nu voluit concentreren op farmacie en biochemie waarbij de Duits-Amerikaans-Franse onderneming Hoechst Marion Roussel de belangrijkste is. Veel bedrijfsonderdelen zijn al verkocht.

De winst voor belastingen daalde in de eerste negen magen met 13 procent tot 2,4 miljard mark bij een omzetdaling met 17 procent tot 33 miljard mark. De recessie in Japan en de ontwikkelingen in het zuidoosten van Azie, Rusland en Latijns-Amerika hebben meer gevolgen voor de wereldeconomie dan eerst werd gedacht, aldus Hoechst.