Hartoperaties weer mogelijk in Paramaribo; Voor het eerst na 12 jaar

In Suriname worden op korte termijn voor het eerst sinds twaalf jaar weer hartoperaties uitgevoerd in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo.

Dit is het resultaat van een overeenkomst van het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Bergmannsheil-ziekenhuis in het Duitse Bochum met het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo, die gisteren in Bochum werd ondertekend.

Surinaamse hartpatienten werden tot nu toe in Nederland geopereerd in het kader van de ontwikkelingssamenwerking. Maar volgens directeur R.T. Parmessar van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo schieten de door Nederland beschikbaar gestelde middelen tekort.

De ziekenhuizen van Maastricht en Bochum zullen volgens de driejarige overeenkomst afwisselend een tot drie maal per jaar een hartchirurgische team naar Paramaribo sturen. Suriname betaalt de reis- en verblijfkosten.

Op dit moment worden jaarlijks zo'n 60 Surinaamse hartpatienten in Nederland geopereerd in het kader van de in 1988 ingevoerde Regeling Laagfrequente Aandoeningen (RLA), waarvoor Ontwikkelingssamenwerking 4 tot 5 miljoen gulden per jaar uittrekt. “Jaarlijks komen echter minimaal honderd Surinaamse hartpatienten voor een operatie in aanmerking', aldus Parmessar. Volgens hem kan door de overeenkomst met de ziekenhuizen van Maastricht en Bochum 80 procent van de noodzakelijke hartoperaties in Suriname zelf worden verricht.

Over de RLA ontstonden begin dit jaar problemen, toen Suriname om politieke redenen het ontwikkelingsoverleg met Nederland verbrak. De Surinaamse regering probeerde vergeefs patienten naar Brazilie te sturen. In februari stelde toenmalig minister Pronk om humanitaire redenen tien miljoen gulden beschikbaar voor een interim-regeling. Het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo wil dat het geld dat op de RLA wordt bespaard door hartoperaties in Suriname zelf uit te voeren, aan de Surinaamse gezondheidszorg ten goede komt. Volgens een woordvoerder van Ontwikkelingssamenwerking is de RLA echter “onderdeel van het ontwikkelingsoverleg' dat door Suriname is afgebroken.