Greenpeace entert schip P&O Nedlloyd

Actievoerders van de milieuorgansatie Greenpeace enterden gisteren in de haven van Barcelona het containerschip “Encounter Bay' van de Nederlands-Britse transportonderneming P&O Nedlloyd. Op de boot werden banieren gehangen met ondermeer de tekst “Stop Dumping in Asia'. Met de actie, die een vreedzaam verloop had, protesteert Greenpeace tegen de export van schepen naar het Verre Oosten om aldaar gesloopt te worden.

Bij het ontmantelen komen grote hoeveelheden zware metalen, PCB olieresten en andere giftige stoffen vrij. Bekendst is de grote scheepssloperij in het Indiase Alang, waar naar schatting de helft van de in de wereld afgeschreven vloot wordt gesloopt. Greenpeace wil dat de boten voor de sloop in het Oosten worden ontdaan van hun giftige afvalresten. (Steven Adolf, Madrid)