Gestolen werk Prix de Rome terug

Het kunstwerk Listen, The Telephone Book van Agata Zwierzynska, dat afgelopen week werd ontvreemd tijdens de opening van de tentoonstelling van de winnaars van de Prix de Rome Tekenen en Grafiek, is terecht.

Een Amsterdammer, die anoniem wenst te blijven, heeft het kunstwerk teruggegeven aan de Rijksacademie Beeldende Kunst te Amsterdam. Dat heeft coordinator L. Breddels van de Academie vanmorgen meegedeeld. Zij heeft het boek zelf bij de man opgehaald.

De man, een Amsterdamse importeur van wijnen en delicatessen, meldde via radio Noord-Holland het grafisch werk Listen, The Telephone Book als cadeautje te hebben gekregen van een bevriende klusjesman. Hoe deze aan het werk is gekomen, weet Breddels niet. Zij vermoedt dat de klusjesman tijdens de opening van de tentoonstelling een slok op had en niet wist wat hij wegnam. De importeur herkende het boek pas als kunstwerk nadat hij er door een van zijn klanten op was geattendeerd.

Listen, the Telephone Book, is een drieduizend pagina's tellend boek. Het oogt als een Gouden Gids en is een weerslag van telefoongesprekken doorspekt met afbeeldingen 06-dames en wazige televisiebeelden. Tekst en afbeeldingen zijn in zwart gekopieerd op origineel papier van de Gouden Gids. De kunstenares heeft drie maanden aan het kunstwerk besteed en er bestaat maar een exemplaar van.

Breddels ziet ervan af de politie nog in te schakelen om de dader op te pakken. In de media was een oproep gedaan aan de dader om het kunstwerk op een onopvallende manier terug te bezorgen. “Dat is nu gebeurd, dus vinden wij dat wij ons aan ons woord voeten houden', aldus de coordinator van de Prix de Rome. (ANP)