`Geen geld rijk voor IJsbreker'

De Raad voor Cultuur vindt dat de rijksoverheid niet mag opdraaien voor mogelijke aanzienlijke exploitatieverliezen van het nieuwe gebouw voor De IJsbreker, dat Amsterdam gaat bouwen aan de oever van het IJ. Daarin zullen ook het Bim-huis, de stichting Donemus en andere organisaties voor eigentijdse muziek worden gevestigd.

De Raad noemt in een advies aan staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) de keuze voor de ongunstig en excentrisch gelegen Oostelijke Handelskade riskant, omdat die is gebaseerd op de ambitie de IJ-oever nieuw leven in te blazen. De Raad zegt dat de promotie van nieuwe muziek beter kan plaatsvinden temidden van een reeds bestaand bruisend cultureel stadsleven. Als er te weinig publiek komt, moet de gemeente Amsterdam daarvan de gevolgen op zich nemen. De Raad stemt wel in met subsidie-aanvragen bij het rijk van ruim 1,8 miljoen gulden voor de programmering van het centrum voor nieuwe muziek en van ruim 7,5 ton om de huurprijs voor de toekomstige gebruikers betaalbaar te houden.