Gazprom wil pijpleiding naar China

Ruslands nationale aardgasmaatschappij Gazprom wil een pijpleiding van 6.000 kilometer van West-Siberie naar Sjanghai aanleggen om toegang te krijgen tot de de markten in Zuid-Oost Azie. Topman Rem Viakhirev van Gazprom zei gisteren in Kuala Lumpur (Maleisie) dat de kosten van de leiding die een diameter van 142 centimeter zou krijgen, worden geraamd op 15 miljard dollar (28,2 miljard gulden).

Dit jaar produceert Gazprom ongeveer 550 miljard kubieke meter aardgas, 17 miljard kubieke meter meer dan in 1997. Tot nu toe verkoopt het bedrijf vrijwel de hele productie in Rusland, de voormalige Sovjet-buurlanden en West-Europa. “Als we vandaag beginnen met de bouw van de pijpleiding, kunnen we in 2002 of 2003 ook in Sjanghai leveren' aldus Viakhirev. (Reuters)