Duitsland staakt hulp aan Rusland; Schroder in Moskou:

Duitsland staakt de bilaterale noodhulp aan Rusland en geeft alleen nog kredieten in groter verband, dus in samenwerking met geldinstanties als het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank.

Dat heeft bondskanselier Gerhard Schroder gisteren tijdens zijn eerste bezoek aan Moskou als bondskanselier premier Jevgeni Primakov duidelijk gemaakt. Duitsland heeft de financiele middelen niet voor een voortzetting van de bilaterale hulp aan Moskou. “De middelen zijn uitgeput', zei Schroder gisteren.

Wel is de Duitse regering bereid in het Westen als “advocaat' van Rusland op te treden. Ook zal ze morele steun geven aan het programma waarmee premier Primakov de Russische crisis wil bestrijden. Maar Schroder maakte gisteren duidelijk Rusland op dit moment weinig meer te willen bieden dan goede raad.

Schroder maakte gisteren in Moskou nog iets duidelijk: hij wil de nadruk in de politieke contacten tussen Rusland en Duitsland verleggen van de persoonlijke relaties met de zieke president Jeltsin naar betrekkingen met de hele politieke elite van Rusland. De afgelopen jaren hebben de voortreffelijke persoonlijke banden tussen Jeltsin en Schroders voorganger Helmut Kohl een stempel gedrukt op de Russisch-Duitse verstandhouding.

Maar Jeltsin is ziek en Kohl is geen kanselier meer. Schroder zal vandaag wel Jeltsin ontmoeten, maar hem daarbij niet meer vertellen dan hij gisteren Primakov vertelde. Bovendien wil Schroder de bilaterale betrekkingen tussen beide landen niet laten afhangen van persoonlijke vriendschappen. Om dat duidelijk te maken sprak hij gisteren in Moskou niet alleen met Primakov, maar ook met leiders van de oppositie, zoals Gennadi Zjoeganov de leider van de communisten, de liberaal Grigori Javlinski en gouverneur Aleksandr Lebed, kandidaat voor de opvolging van Jeltsin.

Na zijn gesprek met Primakov zei Schroder dat samenwerking tussen beide landen inhoudt dat Rusland met een anticrisisprogramma komt dat internationaal wordt geaccepteerd.

Daarmee bevestigde de kanselier dat de maatregelen die Primakov tot nu toe heeft genomen internationaal nog geen genade vinden. Die maatregelen vormen volgens Schroder “een goed begin'.

De boodschap over de beeindiging van bilaterale noodhulp is een ernstige tegenvaller voor Rusland. Duitsland is de belangrijkste handelspartner en de belangrijkste gelddonor van Rusland. Rusland staat voor meer dan 88 miljard gulden bij Duitsland in het krijt. Of die schuld gisteren ter sprake is gekomen liet Primakov in het midden: “Er zijn een paar kleine geheimpjes die onder ons moeten blijven.'

Schroder en Primakov spraken wel over een verbetering van het investeringsklimaat de noodmaatregelen van Primakov en internationale zaken als de Irak- en de Kosovo-crisis. (Reuters, AFP, AP)