De eerste Marokkaan bij Oranje; Dries Boussatta was wachten beu op uitnodiging uit Marokko

Dries Boussatta (AZ) kan de eerste Marokkaanse voetballer worden in het Nederlands elftal. Morgen debuteert hij wellicht in het oefenduel met Duitsland. De man van anderhalve ton.

Het Balboa-plein in de Amsterdamse Mercatorbuurt brengt wellicht op korte termijn een derde international voort. Na Ruud Gullit en Frank Rijkaard is debutant Dries Boussatta weer een bekende voetballer die hier menig partijtje straatvoetbal speelde. “Daar liggen mijn roots', zegt de rechtsbuiten van AZ. Van sociale problemen met Marokkaanse jeugd in Amsterdam weet hij desondanks weinig. “Je hoort weleens wat, maar bij ons op het Balboa-plein houden ze zich gelukkig alleen bezig met voetbal.'

Straatvoetballers behoren tot een uitstervend ras. Zeker in de top van het betaald voetbal. De kunst van het trappen tegen de bal wordt steeds vaker op luxueuze sportcomplexen bijgebracht. Dries Boussatta versleet zijn jeugdjaren niet alleen op het groene gras, maar ook op de harde stoeptegels. En nog steeds is de 25-jarige Amsterdammer een fervent straatvoetballer. Vecht hij partijtjes uit met zijn Marokkaanse vrienden. “Extra training', noemt hij dat. “Want ik heb er alles voor over om de top te halen.'

Bondscoach Rijkaard moet in de mentaliteit van Boussatta veel van zichzelf herkennen. Het lijkt voorlopig puur toeval dat de verrassende nieuweling in de selectie in dezelfde wijk als de keuzeheer van het Nederlands elftal opgroeide en daar zelfs nog steeds woont. Boussatta heeft via een lange, moeizame omweg de nationale top bereikt. Het ging zeker niet van een leien dakje.

In de hoofdstad speelde Boussatta bij een aantal amateurclubs alvorens hij samen met Edgar Davids door Ajax werd ontdekt op een jeugdinstuif. Verder dan het tweede team kwam Boussatta in De Meer echter niet. Hij onderkende de beperkte mogelijkheden bij Ajax en stapte met een aantal spelers over naar Haarlem.

Bij de eerstedivisieclub debuteerde hij in het seizoen '94/'95 in het betaald voetbal.

Drie jaar geleden kreeg hij de mogelijkheid de overstap te maken naar de eredivisie. Boussatta tekende een contract bij FC Utrecht. De trainers Simon Kistemaker, Ron Spelbos en Jan Wouters zagen het wel in hem zitten. Maar de komst van Mark Wotte luidde het einde in van zijn verblijf in de Domstad. De rechtsbuiten raakte in onmin met de technische staf en directeur Hans van Breukelen.

Boussatta herstelde ondertussen een jaar lang van een schouderoperatie. “Ik heb me aan de rechterschouder moeten laten opereren, terwijl bij Ajax de linkerschouder aan de beurt is geweest. Er werden mij geen kansen in het vooruitzicht gesteld op een terugkeer in het eerste elftal. Halverwege het vorige seizoen wilde ik mijn contract met FC Utrecht inleveren. Na de kerst hebben we afgesproken dat ik verder zou revalideren in Amsterdam.'

AZ had ondanks zijn kwetsuur interesse in Boussatta. Utrecht vroeg echter minimaal 6,5 ton als afkoopsom. Boussatta: “Ik vond dat een belachelijk hoog bedrag voor een speler die ze graag kwijt wilden. Zo kon FC Utrecht nog aan mij verdienen. AZ was bereid het geld op tafel te leggen, maar ik heb daar uit principe een stokje voor gestoken. Hoewel ik volgens mijn contract een deel van de vergoedingssom kreeg en me daarmee dus zelf in de vingers sneed.'

Van Hanegem had de komst van de snelle aanvaller naar AZ niet noodzakelijk geacht. Maar de markante oefenmeester kon moeilijk om zijn talent heen. Vanaf de eerste wedstrijd viel Boussatta op door zijn directe, effectieve spel en zijn assists. Van Hanegem kan geen kwaad meer bij hem doen. “Hij heeft mij het plezier in het voetbal teruggegeven.

Zoals hij zichzelf blijft, dat past prima bij me.'

Ook Frank Rijkaard was de optredens van Boussatta niet ontgaan. Dat hij tegen Ajax een off-day had bracht de bondscoach niet op een dwaalspoor. “Hij heeft opvallend gepresteerd. Ik heb hem erbij gehaald met het oog op de toekomst. Misschien dat het zijn vruchten afwerpt', aldus Rijkaard. Met de uitverkiezing van Boussatta geeft Rijkaard min of meer aan er niet zijn zeker van te zijn dat hij het probleem op de rechtervleugel met Jeffrey Talan heeft opgelost. Toen Bergkamp wegviel koos hij niet voor een vervanger in het centrum, maar voor de grote onbekende van AZ.

Dries Boussatta, de naam ademt integratie. Hij is de zoon van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Geboren en getogen in Amsterdam, hij voelt zich een Nederlandse Marokkaan. Jaren heeft hij gewacht op de bondscoach uit zijn tweede vaderland. Die zat afgelopen vrijdag naar verluidt voor hem en Fertout in Maastricht op de tribune. “Maar toen hoefde het van mij niet meer. Terwijl ik niet wist dat ik de volgende dag zou worden geselecteerd voor Oranje, heb ik dat Marokkaanse elftal uit mijn gedachten verban nen.'

Tot zijn ergernis constateerde Bousatta dat hij jarenlang over het hoofd werd gezien. “Terwijl spelers uit andere landen, van wie sommigen zelfs in de tweede of derde divisie speelden, wel in de Marokkaanse selectie werden opgenomen. Ik hoor van mijn familie dat in Marokko de kranten vol staan over de Marokkaanse spelers bij AZ. Dan begrijp ik niet waar ze daar mee bezig zijn. De bondscoach heeft bovendien niet eens contact met me gezocht. Daarom was de keuze simpel toen ik werd opgeroepen voor het Nederlands elftal.'

Boussatta kan de eerste Marokkaan worden in Oranje.

“Ik weet dat ik misschien geschiedenis ga schrijven. Mooi meegenomen, toch? Ik zie dit als een overwinning op mezelf. Ik ben iemand die het van zijn inzet moet hebben. Gelukkig dat de nieuwe bondscoach iedereen een kans geeft. Ook de spelers die niet bij een topclub zitten.'

    • Erik Oudshoorn