DAG

`Wedstrijd van het jaar'', noemde een Duits voetbalblad de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland die morgen in Gelsenkirchen plaatsvindt. Een tikkeltje overdreven, maar het is waar dat ook bij de vriendschappelijke wedstrijden tussen deze twee landen `de vriendschap' bepaald niet vooropstaat. Het gaat om het prestige, om het recht te kunnen zeggen: zie je wel, wij zijn toch beter.

Het Duitse elftal speelt al een tijd lang met een grote handicap: het moet de beste speler van Duitsland missen. Dat is - ook volgens Franz Beckenbauer - de 30-jarige spelverdeler Stefan Effenberg. Effenberg is een lastige man die in 1994 tijdens het WK uit het Duitse elftal werd verbannen, omdat hij zijn middelvinger had opgestoken naar het publiek.

Na het voor de Duitsers desastreus verlopen WK van dit jaar werd Effenberg weer in genade aangenomen, maar de herstelde verloving duurde maar kort. De sfeer rond het elftal beviel Effenberg niet en hij bedankte na een trip naar Malta.

Waarom vertel ik dit? Omdat uit de affaire-Effenberg blijkt dat het ontzag voor het nationale elftal kennelijk zelfs bij de Duitse voetballers aan het tanen is. (Eerder weigerde ook Bernd Schuster dienst.) Zo verweet de Duitse voetbalbond Effenberg dat hij tijdens het spelen van het volkslied op kauwgom kauwde.

Tegen Der Spiegel zei Effenberg: “Wat heb ik eraan als ik op mijn doodsbed kan zeggen: ik heb tachtig interlands gespeeld? Kan ik daarvoor wat kopen?” (Dit lijkt verdacht veel op de befaamde uitspraak van de jonge Cruijff: “Ik kan over vijftien jaar niet zeggen, bakker, ik ben Johan Cruijff, ik wil gratis brood.”)

Er is nog een tweede reden waarom de affaire-Effenberg interessant is. Het Nederlands elftal had immers ook `zijn' Effenberg: Edgar Davids. Ook hij werd na wangedrag op een belangrijk toernooi uit het elftal gestoten. En ook hij kwam terug na moeizame onderhandelingen met de bondscoach. Eenmaal terug bleek hij net als Effenberg een dominante, onontbeerlijke speler.

Maar nu het verschil! Davids bleef. Des te spijtiger dat hij er morgen vanwege een blessure niet bij kan zijn. Betekent dit dat Nederland met Davids gemakkelijk van Duitsland gewonnen zou hebben? Eh...nee.

    • Frits Abrahams