BUSINESS CENTRAL EUROPE

Het Internationaal Monetair Fonds heeft het zwaar te verduren. De tijd dat Polen en Hongarije de belichaming waren van het succes van de IMF-aanpak is voorbij omdat hetzelfde recept niet bleek te werken in Rusland, schrijft Business Central Europe.

Er zijn twee soorten kritiek. De een zegt dat de IMF-aanpak wel moest falen omdat de Russen het geld gebruikten voor handhaving van de status quo en verzuimden de nodige veranderingen uit te voeren. Een andere groep critici meent dat de hervormers te weinig tijd hebben gehad en dat de IMF-doelstellingen te ambitieus waren, met name die voor de strikte inflatiebeperking. Volgens het blad zijn de Polen veel realistischer geweest door de inflatie geleidelijk aan te beperken. Bovendien had Polen een regering die bereid was ondernemingen en banken te dwingen om te werken op de vrije markt. Maar het is onjuist dat het IMF op de stoel van de overheid wil zitten. De ervaring leert, concludeert het blad, dat de hervormingen pas echt beginnen als het geld helemaal op is.

    • Herman Frijlink