Beurs wacht rentebesluit VS af

De belangrijkste koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend nauwelijks in beweging gekomen. Beleggers wachten af of de verwachte renteverlaging in de Verenigde Staten er echt komt.

Een renteverlaging stimuleert de economie. Als geld lenen goedkoper wordt, kunnen bedrijven bedrijven gemakkelijker investeren. Voor particulieren, die dan ook goedkoper kunnen lenen, wordt het voordeliger aankopen te doen. Dat is weer goed voor zowel de geldstrekkende banken als het bedrijfsleven. Beurskoersen worden bij renteverlagingen ook gestimuleerd doordat particulieren hun minder renderende spaartegoeden beleggen in effecten of opties.

De Amsterdamse beursgraadmeter, de AEX-index, daalde met slechts 1,99 punt naar 1.056,85 punten. Andere Europese beurzen lieten een zelfde beeld zien. Volgens een handelaar zal het stemmingsbeeld vandaag niet meer veranderen. “Het is dood tij. Iedereen verwacht een verlaging van de rente, maar geen enkele belegger durft daarop vooruit te lopen. Stel dat het niet doorgaat.'

De hoofdfondsen op het Damrak leden kleine verliezen. Koninklijke Olie verloor 1,50 op 90,50 gulden. “Puur op het gegeven dat de oorlogsdreiging in Irak nu verminderd is.'

Midkap-fonds Getronics, afgelopen week nog een sterke stijger op de beurs, deed het nog iets slechter. De automatiseerder verloor 1,60 op 84,90 gulden.

Het gerucht dat TNT Post Groep wordt opgeslokt door een grotere branchegenoot liet beleggers koud. De omzetten in TPG waren echter groot. Volgens een handelaar komt er voornamelijk aanbod vanaf de optiebeurs. Het aandeel in het postbedrijf stond even voor het middaguur op 48,30 gulden, een verlies van zeven dubbeltjes.

Verzekeraar Aegon leverde 1,30 in op 187,20 gulden. ABN Amro en Fortis verloren ook, respectievelijk veertig cent op 38 gulden en zes dubbeltjes op 126,40. ING steeg met een gulden naar 102,90 gulden.

KLM profiteerde van het nieuws dat Schiphol fors mag uitbreiden. Het aandeel werd 0,90 gulden duurder op 52,60 gulden.

De verlaagde winstprognose van het reorganiserende Arcadis, het voormalige Heidemij, deden het aandeel kelderen op de lokale markt. De koers daalde met ruim 8,5 procent naar 14 gulden.

De koers van het hoekmans- en optiebedrijf AOT verloor 5,6 procent (2,20 gulden) op 22 gulden. AOT koopt zakenbank Labouchere met ruim 40 miljoen nieuwe aandelen. De onderhandse emissie is slecht voor de winst per aandeel.