ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de campagne in Rotterdam om wapens op school te verbieden en een reportage over twee scholen die afspraken met de politie hebben gemaakt en waar leraren de leerlingen mogen fouilleren. Ned.2 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de criminaliteitsbestrijding in de Rotterdamse metro met personeel in burger. Verder aandacht voor Kosovo. Eind september richtte in het dorpje Obrinja de Servische politie een enorm bloedbad aan waarbij 21 mensen omkwamen. Een groot aantal dorpelingen vluchtte de bergen in. Nu pas keren zij terug om de laatste eer aan de slachtoffers te bewijzen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Verslag van de begrafenis van een van de slachtoffers van de studentenonlusten in Jakarta en reacties op het kabinetsplan voor de uitbreiding van Schiphol. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Hitlers Krieger. Wilhelm Canaris had de leiding over de Duitse geheime dienst en speelde een gevaarlijk dubbelspel. Onder zijn hoede werd een coup tegen het regime voorbereid. Hoewel Canaris nooit openlijk voor het verzet koos, was hij in 1944 toch dermate verdacht, dat hij een onbeduidend baantje kreeg. Na de aanslag op Hitler werd hij opgepakt en vermoord in het concentratiekamp Flossenburg. Duitsl.2, 20.15-21.00u.

O dierbaar Belgie. Humoristische serie over Belgie met vanavond de vraag wat er in de afgelopen jaren is misgegaan. Waar ligt de oorzaak van alle ellende in dit land? En wat heeft de voormalige koning hier mee te maken? Belg.2, 20.30-21.00u.

Histories: Soldatenverhalen. Slot van een serie over de Eerste Wereldoorlog. In een bos in de buurt van Sint Petersburg liggen nog duizenden gesneuvelde soldaten van het Rode Leger die nooit zijn begraven. Russische jongeren trekken geregeld de bossen in op zoek naar de stoffelijke overschotten. Soms slagen ze er in om de doden te identificeren en hun familie op te sporen. Belg.2, 21.00-21.50u.

Antenne: De zwarte Dood als Wapen.

Over de research naar biologische en chemische wapens die volgens internationale verdragen verboden zijn. Gedurende de koude oorlog hebben supermachten als Amerika en Rusland hun arsenalen gevuld met granaten waarin dodelijke virussen en kiemen zaten. Maar of die allemaal volgens afspraak vernietigd zijn blijft de vraag. Ned.2, 21.35-22.00u.

37. Mensen die bij een begrafenisonderneming werken, worden dag in dag uit geconfronteerd met de dood. Waarom hebben ze voor dit werk gekozen? Duitsl.2, 22.15-22.45u.

DRAMA

Wij Alexander. Tweede aflevering van deze dramaserie waarin feiten en fictie, over de historie van het Nederlandse koningshuis in de vorige eeuw, verweven worden. Ned.1, 21.05-21.58u.

AMUSEMENT

Heb ik dat. Eerste aflevering van een nieuwe reeks met presentator Marc Klein Essink. Hij ondervraagt o.a. Ronald Jan Heijn over de financiele crisis bij het new age-centrum Oibibio en de gedwongen verkoop van zijn huis. Ook een gesprek met Syb van der Ploeg, zanger van de Kast. RTL4, 21.25-22.35u.

KUNST

Leuven centraal. Onder anderen een gesprek met dichter, dagboekschrijver en vertaler Leonard Nolens over o.a. zijn Constantijn Huygensprijs en met Theo Kars over zijn boek De laatste Jaren van Casanova. Belg.2, 22.20-23.05u.

Von Kunst und Krieg. Over de oorlog als centraal thema in het werk van schrijvers en beeldend kunstenaars en de rol van de kunst op weg naar een beschaafde vredige maatschappij. Duitsl.2, 0.30-1.15u.

Bouillon de culture. Bernard Pivot praat voor de vierde keer met de Russische schrijver Alexandr Solzjenitsyn. Zijn eerste gesprek met de schrijver dateert uit 1975. TV5, 22.35-23.45u.

FILM

.

Shirley Valentine (Lewis Gilbert, 1989, Engeland/VS). Rake conservaties van de condition humaine kenmerken verfilming van stuk van Willie Russell. Pauline Collins schittert als de Liverpoolse `Jeanne d'Arc van het aanrecht', die in Griekenland verliefd wordt op het leven. Ook met Tom Conti. Ned.3 19.55-22.00u.

Dark Rider (Bob Ivy, 1991, VS). Actiethriller. Mysterieuze motorrijder versus geboefte (Joe Estevez) dat stadje terroriseert. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. The Color of Money (Martin Scorsese, 1986, VS). Zie Film-vooraf. Met Paul Newman en Tom Cruise. Veronica, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

. Clear and Present Danger (Philip Noyce, 1994, VS). Na Patriot Games de tweede verfilming van een boek van Tom Clancy waarin Harrison Ford de rol speelt van CIA-agent Jack Ryan. Uitstekend gemaakte actiethriller betreft de strijd tegen Colombiaanse drugsbaronnen. BBC1 22.30-0.45u.

That Forsyte Woman (Compton Bennett, 1949, VS). Amerikaanse poging om eerste deel van John Galsworthy's typisch Britse The Forsyte Saga te verfilmen. Overspelige liefde aan het eind van de vorige eeuw. Met Greer Garson, Errol Flynn, Janet Leigh, Walter Pidgeon. Duitsl.1, 0.45-2.35u., nagesynchroniseerd.

Unforgettable (John Dahl, 1996, VS). Potsierlijke thriller. Patholoog-anatoom Ray Liotta probeert met behulp van geheugen-verkwikkend serum van wetenschapster Linda Fiorentino de onnatuurlijke dood van zijn vrouw te reconstrueren. Duitsl.2, 1.15-3.05u., nagesynchroniseerd.

Let it Ride (Joe Pytka 1989, VS). Speelfilmdebuut van clip- en commercialregisseur Pytka is zwak geschreven komedie waarin verstokte gokker Richard Dreyfuss zijn geluk beproeft bij de paardenraces. Met Teri Garr als zijn verwaarloosde echtgenote. BBC1, 1.20-2.50u.