Activiste opgepakt en weer vrij

De Nederlande vredesactiviste Krista van Velzen (24) is gisteren in Helensburgh Schotland vrijgelaten. Ze was drie dagen eerder aangehouden en in bewaring gesteld toen ze met vier andere vrouwen probeerde op de marinebasis van Faslane Britse kernonderzeeers onklaar te maken. Ze opereerde als lid van de uit Belgie afkomstige vredesbeweging Voor Moeder Aarde die pleit voor `geweldloze verdediging' als alternatief voor militaire defensie.

Samen met twee Finse en twee Britse activisten kroop Van Velzen door de omheining om de basis. Voordat de vrouwen in de buurt konden komen bij de afstandswapens, werden ze ingerekend.

Van Velzen doet mee aan de internationale campagne Trident Troughsars. Met behulp van ploegscharen proberen 97 actievoerders militaire bases in Groot-Brittannie te betreden om nucleair materieel te ontmantelen. Vorige week werd de behandeling van een rechtzaak tegen haar uitgesteld tot eind januari.