Zwemrecords Wouda, Van den Hoogenband

Pieter van den Hoogenband en Marcel Wouda hebben gisteren in Amersfoort tijdens limietwedstrijden voor EK en WK kortebaan drie Nederlandse records verbeterd. Van den Hoogenband pakte op de 400 meter vrije slag het record van Wouda af: 3.46,12. Wouda zwom bij wereldbekerwedstrijden in Parijs een tijd van 3.46,31.

Wouda verbeterde twee records. Op de 200 meter schoolslag verdrong hij met 2.10,95 de toptijd van Benno Kuipers. Hij zwom in januari in Sydney tijdens wereldbekerwedstrijden een tijd van 2.11,21. Op de 1500 meter vrije slag was Wouda met 15.09,02 ruim 12 seconden sneller dan vijf jaar geleden in Hengelo, waar hij het nationale record op 15.21,16 bracht.

De laatste recordverbetering wekte verbazing. Wouda voelde zich dit weekeinde grieperig en vermoeid. Hij had een lang trainingskamp op hoogte in Arizona in de benen en een serie wedstrijden in Italie en sponsorverlichtingen in Engeland. “Ik voelde me moe na die reizen.' Om die reden zag hij af van de 400 meter wisselslag en verscheen hij op voor hem vreemde nummers aan de start.

“Ik startte op de schoolslag om te duelleren met mijn kamergenoot Benno Kuipers', vertelde Wouda. Die had de wereldkampioen min of meer uitgedaagd. “Gezonde rivaliteit', lachte Wouda. “De schoolslag is mijn sterkste onderdeel van de wisselslag, dus ik wist dat ik de strijd met Benno aankon.'

Op het komende EK in Sheffield verdedigt Wouda zijn titels op de 100, 200 en 400 meter wisselslag. Hij gaat proberen zijn wereldrecord op de 400 meter wisselslag van de Australier Matthew Dunn te heroveren. (ANP)