Zapman

Het regent. Alweer. Nog steeds. De velden staan blank, we mogen niet voetballen.

Als je de bal wegdenkt heeft voetbal wel iets weg van moderne dans. Zou het andersom ook zo zijn? In Den Haag is deze weken een dansfestival CaDance heet het. Vrijdag ik erheen met een bal onder mijn arm. Bij de ingang moest de bal worden ingeleverd. Binnen was het droog. Het hing er vol spandoeken. Het gaat zeker niet goed met de moderne dans, dat er voor gedemonstreerd moet worden. Een spandoek is me bijgebleven:

`Een dag waarop niet gedanst wordt, is een verloren dag.'

Zo kunnen we nog wel even doorgaan:

`Een dag waarop niet gelachen wordt, is een verloren dag.'

En wat te denken van:

`Een dag waarop niet gevoetbald wordt, is een verloren dag.'

Mijn vader had een slagerij. Toen het wat minder ging, liet hij op de vleeszakjes drukken:

`Vlees bestellen? Aarsman bellen.'

Ook zo'n tekst waar je alle kanten mee uitkunt:

`Vlees bestellen? Albert Heijn bellen.'

`Vlees bestellen? De poelier bellen.'

Er kwamen minder en minder klanten in de winkel en uiteindelijk is hij er maar mee opgehouden. Leuzen op vleeszakjes helpen niet. Leuzen op spandoeken ook niet. Juist andersom. Als ze met leuzen beginnen, reken er dan maar op dat het water aan hun lippen staat. Het einde is in zicht.

`Amsterdam heeft het.'

`De maatschappij. Dat ben jij.'

Ook met de moderne dans zal het binnenkort afgelopen zijn. En met het voetbal, als het zo door blijft regenen. Al die afgelastingen. De eigen kweek staat te verpieteren op de velden. Maar ik wil niet meer klagen.

Niet meer klagen over mijn vaders slagerij. Niet over voetbal. Ook niet over dans. En niet over de regen. Ik leg me erbij neer. Gedwee zal ik mijn paraplu openklappen.

Mocht ik hem niet bij me hebben, dan laat ik me zonder een kik te geven natregenen, de mondhoeken omhoog. Bekijk het van de zonnige kant. Wie weet belanden we straks in een eeuw vol stortbuien en overstromingen. Een soort regentijd, zoals je vroeger een ijstijd had. Dan is 1998 achteraf gezien nog behoorlijk droog geweest.

    • Hans Aarsman