Vriend Karadzic benoemd tot premier

De president van de Servische Republiek in Bosnie, Nikola Poplasen, heeft een ultranationalist en vertrouweling van Radovan Karadzic benoemd tot premier. De benoeming is onmiddellijk in scherpe termen veroordeeld door de internationale gemeenschap.

Poplasen, lid van de extreem-nationalistische Servische Radicale Partij en in september winnaar van de presidentsverkiezingen in de Servische Republiek in Bosnie, verraste vrijdag vriend en vijand met de benoeming van Dragan Kalinic tot premier. Kalinic is een vertrouweling van Radovan Karadaarschijnlijkzic, de van oorlogsmisdaden verdachte vroegere leider van de Bosnische Serviers, en heeft sinds de uitroeping van de Servische Republiek in Bosnie vooraanstaande posten bekleed in de regering van die Servische entiteit in Bosnie.

Poplasen omschreef Kalinic als “zowel verantwoordelijk als competent' en voegde daaraan toe dat de beoogde premier inmiddels een warm voorstander is van het vredesakkoord van Dayton. Kalinic van zijn kant omschreef Poplasens besluit als “moedig en democratisch' en als “een positieve uitdaging aan de internationale gemeenschap'.

Die internationale gemeenschap reageerde woedend. Een woordvoerder van Carlos Westendorp, internationaal gezant voor Bosnie zei dat er geen schijn van kans is dat Kalinic premier wordt, omdat hij zowel door de internationale gemeenschap als door het parlement van de Servische Republiek - waarin de hardliners van Kalinic geen meerderheid hebben - wordt afgewezen. “Ik verwacht nu dat Poplasen doet wat hij heeft beloofd te zullen doen, en een regering benoemt die een kans heeft te worden gesteund door het parlement en die een kans maakt door de internationale gemeenschap te worden geaccepteerd', aldus de woordvoerder. De internationale gemeenschap staat op de herbenoeming van Milorad Dodik de gematigde premier van de Servische Republiek in Bosnie waarmee ze de afgelopen jaren goed heeft samengewerkt. Westendorps woordvoerder maakte duidelijk dat als Kalinic premier wordt, de buitenlandse hulp aan en investeringen in de Servische Republiek onmiddellijk worden gestaakt.

Westendorps plaatsvervanger, Jacques Klein, heeft zaterdagochtend vroeg de Servische vice-premier Vojislav Seselj door de internationale vredesmacht SFOR als `persona non grata' uit Bosnie laten zetten. Seselj, leider van de ultranationalistische Servische Radicale Partij (waarvan de Servisch-Bosnische tegenhanger door president Poplasen wordt geleid), werd over de grens met Joegoslavie gezet wegens zijn opzwepende taal in het verleden. Hij was in Banja Luka, de hoofdstad van de Servische Republiek, voor de installatie van zijn geestverwant Poplasen. Bij de uitzetting deden zich geen incidenten voor, al zwoer Seselj te zullen terugkeren “met tienduizend honkbalknuppels' om de vredesmacht SFOR te bestrijden “met een wapen waarop SFOR geen antwoord heeft'. (Reuters, AP)