Volleyballers simpel naar kwartfinales; Winst op Oekraine en China

De Nederlandse volleyballers hebben zich bij het wereldkampioenschap in Japan als nummer een van groep C geplaatst voor de kwartfinales. De ploeg van coach Toon Gerbrands bleef ongeslagen en won afgelopen weekeinde van Oekraine (3-0) en China (3-1). Maar het echte werk begint vanaf woensdag. “Nu krijgen we zeven finales', zei Gerbrands. De nummers een en twee van de twee poules plaatsen zich voor de kruisfinales.

Nederland heeft een gunstig speelschema. Eerst volgen de subtoppers daarna de echte toplanden. De eerste twee tegenstanders, Griekenland (woensdag) en Oekraine (donderdag), mogen geen enkel probleem opleveren. Oekraine, dat zich als een van de beste vier nummers drie kwalificeerde werd zaterdag in de voorrondepoule eenvoudig door de Nederlandse ploeg verslagen.

De volgende tegenstanders Verenigde Staten (zaterdag) en China (zondag) zullen lastigere opponenten zijn. Pas na de verhuizing van Chiba-Makuhari naar Hamamatsu komen achtereenvolgens Joegoslavie Rusland en Italie aan de beurt, uitgerekend de nummers drie, vier en twee van de laatste Olympische Spelen. Gerbrands sprak over “de poule des doods'.

De uitslag van de poulewedstrijd van gisteren tegen het eveneens nog ongeslagen China was voor plaatsing niet belangrijk meer. Beide ploegen waren vooraf al zeker van de kwartfinales. Maar Gerbrands wilde heel graag winnen. Dat zou niet alleen een beter speelschema opleveren, ook voor het zelfvertrouwen zou het goed zijn. China is altijd een lastige tegenstander, omdat de spelers snel zijn, goed verdedigen en de meest onmogelijke ballen van de grond halen. Dat gebeurde in Sendai ook weer. “Richard Schuil moest drie keer slaan om een keer te scoren' reageerde Reinder Nummerdor vol ontzag. “Mike van de Goor sloeg een bal recht naar beneden en nog lag er iemand onder.'

Nederland verloor de eerste set met 15-9, maar verder liet de olympisch kampioen komen. Met name de sterke service van Nederland zorgde voor de verandering in de wedstrijd. Zo kregen de Chinezen niet meer de gelegenheid hun geliefde snelle aanvalsspel te spelen. Met 15-11, 15-7 en 15-9 won Nederland uiteindelijk de wedstrijd die liefst twee uur en twintig minuten duurde.

“Een snellere tegenstander dan China komen we niet meer tegen. Onze strategie blijkt te werken', zei Gerbrands tevreden.

Met een sarcastische glimlach wenste de Nederlandse coach de Joegoslaven en de Russen veel succes. Deze landen zijn in de kwartfinale de eerste tegenstanders van China. Gerbrands verwacht dat deze ploegen het niet makkelijk zullen krijgen tegen de watervlugge Aziaten. Over zijn eigen team maakt de bondscoach zich vooralsnog geen zorgen. “De ploeg is op orde. We hebben geen blessures en je ziet ons groeien.'

Tevredenheid en vooral opluchting was er ook bij de organisatoren van het WK. Thuisland Japan wist zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Zuid-Korea, het buurland, werd voor 7.700 toeschouwers in Fukuoaka met 3-0 verslagen. Na de nederlaag tegen Spanje was er bezorgdheid ontstaan over de Japanse ploeg, maar de spelers van bondscoach Teramawari toonden gisteren een duidelijke verbetering in het spel. Uitschakeling van Japan zou voor een financieel fiasco hebben gezorgd.

De Japanners hopen dat hun ploeg zich in de kwartfinales kan mengen in de strijd om de bovenste plaatsen. De groep van het thuisland is beduidend zwakker dan de groep van Nederland. Brazilie en Cuba lijken veel te sterk voor de andere teams. Argentinie is woensdag in Hiroshima de eerste tegenstander van Japan.